Wiórki kokosowe wsypać do litrowego słoika. Zalać wódką i zakręcić słoik. Pozostawić na ok. 1- 2 tygodnie, a najkrócej na noc w suchym, ciemnym miejscu. (U mnie słoik stał na blacie w kuchni, owinięty w ściereczkę).
Raz dziennie potrząsnąć słoikiem. (U mnie na drugi dzień wyglądało jakby wiórki wciągnęły cały płyn).
Po tygodniu wyłożyć sitko gazą lub pieluchą tetrową i ułożyć na garnku lub misce. Wyłożyć część wiórków kokosowych na sitko i dobrze je wycisnąć. Powtarzać czynność, aż do wykorzystania wszystkich wiórków. (Najlepiej wyciskać wiórki partiami, wtedy wyciśniemy najwięcej wódki kokosowej. U mnie wyszło 350ml).
Mleko skondensowane słodzone i niesłodzone wymieszać trzepaczką w misce. Następnie mieszając, wlewać powoli wódkę kokosową.
Gotowy likier przelać do butelki lub słoika i zakręcić. Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzony.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
7 lat temu
Udało się, jest pyszny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
2 lat temu
Robię od lat na Święta Bożego Narodzenia z tego przepisu. Jest pyszny. 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasik·
3 lat temu
Zalałam wiórki dzisiaj Mam zamiar wycisnąć z nich całe to dobro z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Ktoś już yak robił?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasik·
3 lat temu
Przepuszczanie wiórek przez wyciskarkę to nie był dobry pomysł.Zepsułam wyciskarkęAle likier pyszny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Cela·
4 lat temu
Zrobione. Mleczka niesłodzonego dałam połowę. Żeby moc była ciut wieksza. Wycisnęłam 350 ml z wiórków. Miało być na prezent, ale no nie ma szans. Za dobre 😄. Ale dokupię na kolejną porcję. Jeszcze zdążą się przegryźć na święta. 👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
agata·
4 lat temu
Wyszło cudooooo. Dziś nastawiam kolejną partię :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysztof·
4 lat temu
Ja z tymi wiórkami czekałem 2 tygodnie i wyszło takie gęstsze mleczko. Chyba się do wyciskania nie przyłożyłem, bo Pani udało się uzyskać 350 ml płynu, a ja nie wiem, czy chociaż miałem połowę. Użyłem 500g mleka gostyńskiego niesłodzonego i 530g słodzonego. W rezultacie wyszedł taki słodki napój deserowy o smaku kokosowym z nutą alkoholu. Nie powiem, że mnie to martwi, bo sam nie przepadam za mocnym alkoholem ani bliscy (jeśli w ogóle lubią coś z alkoholem). Tym bardziej dosyć często docierał do mnie dźwięk otwieranej lodówki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marcin·
4 lat temu
U mnie przy wyciskaniu przez ścierkę wyszło 500 ml alkoholu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
4 lat temu
Wyszło super. Nic się nie zwarzyło. Wórki zużyje do wafli :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aśka·
4 lat temu
Jakich wafli? Mam też te wiórki i zaciekawiłaś mnie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
4 lat temu
Czy zamiast mleczka niesłodzonego mogę użyć kokosowego?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Lepiej nie. Jak sobie pomyślę, że jak go potem schłodzić w lodówce to pewnie w mleku kokosowym oddzieli się mocno tłusta śmietanka na górze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marek·
4 lat temu
Korzystałem z przepisu i właśnie zalałem już chyba piątą partię likieru. Wychodzi świetny, choć dopiero teraz doczytałem, żeby wlewać wódkę do mleka... Do tej pory robiłem odwrotnie i nigdy się nie zwarzyło (:|Jedyne porpozycje poprawy ze strony pijących były takie, że mógłby być mocniejszy, więc tym razem dodam trochę spirytusu ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
4 lat temu
A gdyby tak zblendowac wiórki zamiast odciskać i jakoś je „utylizować”?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Zmiksowanie nic nie da, bo i tak trzeba z nich odcisnąć wódkę. Wykorzystać możesz wiórki do ciasta lub pralinek. Podałam przepisy w jednym z komantarzy poniżej. Proszę przeglągnąć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Ja nie moglam znalesc mleka skondensowanego nieslodzonego, moga byc dwa slodzone?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Jeśli lubisz słodkie likiery? Boję się, że będzie za słodki (wm)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Wyszedł przepyszny 😊 dziękuję za przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Dzień dobry, proszę o informacje czy mogę użyć mleka niesłodzonego takiego jak na zdjęciu? Niestety nie znalazłam w puszce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak (nod) Nie musi być z puszki ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Bardzo dziękuję :-) jak tylko zrobię, dam znać, czy wszystko się udało
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamil·
3 lat temu
I nie dała znać :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariola ·
3 lat temu
Może jeszcze nie wytrzeźwiała😂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Susan·
5 lat temu
Mało słodki szkoda
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
To na pewno kwestia gustu. Jak dla mnie idealny. Możesz zawsze wmieszać cukier puder, jak uważasz, że za mało słodki. Gorzej jakby był przesłodzony ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
5 lat temu
Robimy😁 ale ja juz wiem ze bedzie pyszny😏😏
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agulek·
5 lat temu
Drogie panie wyjdzie wiecej jak zrobicie tak i slodki lepszy zdradzam przepis i polecam. Puszka mleczka kokosowego zalewam wodka odstawiam na4-5dni.Po tym czasie przelewam do miski wlewam do tej mieszanki mleczko skondensowane slodzone mieszam rozga i przelewam do butelek.Nietrzymam w lodowce
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
5 lat temu
A ile tej wódki do mleczka wlać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
6 lat temu
Czy u Pani też zaraz po zrobieniu likier był dość wodnisty ? Czy to się zmieni. I mój likier wyszedł bardziej gorzkawy a mało słodki dlaczego ? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Houston·
6 lat temu
Czy ten likier koniecznie trzeba przechowywać w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
9 lat temu
Wykorzystuje pani do czegoś odciśnięty kokos, czy tylko do wyrzucenia? Agata
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Zrobiłam ciasto malibu z dodatkiem tego likieru i właśnie z tych odciśniętych wiórków. Pycha. Przepis będzie na dniach ;). Można je wykorzystać również do pralinek Rafaello z rumem: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pralinki-czekoladki/100-rafaello-z-rumem . Zamiast rumu dałabym też ten likier. Poza tym mogą posłużyć do dekoracji ciast, deserów, lodów.
Czy te wiórki mogę zamknąć w pojemniku i wykorzystać po kilku dniach czy się zepsują?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Możesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia·
9 lat temu
Jak długo można taki likier przechowywać?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Myślę, że do dwóch miesięcy w lodówce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
5 lat temu
Prosze o pomoc, likier mi sie zwazyl czy da sie go jakos uratowac? Wlalam zimne mleko do wodki o tem. Pokojowej :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nie widzę możliwości uratowania :( Wyczytałam w necie, że przy takich likierach bardzo ważne jest wlewanie wódki do mleka, a nie na odwrót, bo to może spowodować właśnie zwarzenie. Nie wiedziałam (:| Tyle czekania na darmo. Przepraszam, że nie dopracowałam przepisu...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Wlałam dziś mleko do wódki - likier wyszedł pyszny, także to raczej nie jest przyczyną zważenia..
Czy sprawdzała może Pani finalną moc likieru % ? :-)
Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
5 lat temu
To moj 1 likier domowej roboty w życiu, użyłam 0.5l 40% wodki a kokos moczyl sie w niej 2 noce, probowalam go i nie jest zbyt mocny taki standardowy. Stoi teraz w lodowce i robi sie na dole osad i do gory jakby korzuch jak sie go wstrzasnie da sie wypic, ale raczej goscia nie podam a szkoda mi wylac...