
Domowy likier kokosowy. Bardzo smaczny, łagodny, kremowy, lekko kokosowy i nieprzesłodzony. Jego zaletą jest prostota w wykonaniu.
Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- 500ml wódki (lub 200ml spirytusu plus 300ml wody)
- 500ml mleka skondensowanego słodzonego
- 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam 7,5%)
Sposób przygotowania:
- Wiórki kokosowe wsypać do litrowego słoika. Zalać wódką i zakręcić słoik. Pozostawić na ok. 1- 2 tygodnie, a najkrócej na noc w suchym, ciemnym miejscu. (U mnie słoik stał na blacie w kuchni, owinięty w ściereczkę).
- Raz dziennie potrząsnąć słoikiem. (U mnie na drugi dzień wyglądało jakby wiórki wciągnęły cały płyn).
- Po tygodniu wyłożyć sitko gazą lub pieluchą tetrową i ułożyć na garnku lub misce. Wyłożyć część wiórków kokosowych na sitko i dobrze je wycisnąć. Powtarzać czynność, aż do wykorzystania wszystkich wiórków. (Najlepiej wyciskać wiórki partiami, wtedy wyciśniemy najwięcej wódki kokosowej. U mnie wyszło 350ml).
- Mleko skondensowane słodzone i niesłodzone wymieszać trzepaczką w misce. Następnie mieszając, wlewać powoli wódkę kokosową.
- Gotowy likier przelać do butelki lub słoika i zakręcić. Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzony.
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
|
Ilość porcji: |
ok. 1300ml |
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni |
