Café bombón

10 Komentarzy
Café bombón

Café bombón to hiszpańska wersja serwowania kawy espresso. Espresso słodzone jest słodkim mlekiem skondensowanym, które wlewane jest na dno szklanki. Zaletą słodzonego mleka skondensowanego jest jego gęstość. Dzięki temu, po dolaniu espresso, warstwy się nie mieszają.

Kawa serwowana jest w przezroczystych szklaneczkach, aby obie warstwy były widoczne. Przed spożyciem, kawę należy wymieszać. Café bombón jest bardzo słodka, więc przepis polecam tylko osobom słodzącym kawę. Osobiście często robię tę kawę, ale po mojemu z dużą ilością kawy. Kawa jest bardzo prosta, szybka do zrobienie i smaczna. Polecam wypróbować ten przepis. Za kolejnym razem będziecie już indywidualnie wiedzieli, jaka ilość mleka jest dla Was odpowiednia.

Składniki:

  • gorące espresso
  • słodzone mleko skondensowane

Sposób przygotowania:

  1. Do niedużej, przezroczystej szklaneczki wlać mleko skondensowane na szerokość małego palca. Następnie wlać espresso. (Zaleca się wlewać espresso po tylnej ściance łyżeczki, aby warstwy się nie pomieszały).
  2. Przed spożyciem kawę należy wymieszać.

Uwagi:

  • W bogatszej wersji można na górę kawy dodać jeszcze pianę ubitą z mleka.
  • Kawa jest bardzo słodka. Można eksperymentować z ilością mleka skondensowanego.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Kaffee" Elisabeth Bangert, Christine Mahrle.

Kuchnia:

Hiszpańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

1

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Café bombón
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MagiczneWypieki.pl · 12 lat temu
    ciekawa kawka :) muszę wypróbować :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela · 12 lat temu
    Już mi się podoba ta kawa, lubię słodką i z mlekiem więc pewnie niedługo spróbuję, tym bardziej, że potrzebne mleko akurat mam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dorota · 13 lat temu
    dobre,nawet bardzo!!!! przydało by się więcej propozycji dla osób nie przepadających za alkoholem.ten jest super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    joon · 13 lat temu
    wygląda bardzo zachęcająco.. I taka jest prosta, muszę spróbować!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    och, alez napiłabym się kawy!
    idę sobie zaparzyć.
    szkoda tylko, że to nie będzie taka jak Twoja ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuchenefascynacje · 13 lat temu
    Ja słodzę więc dla mnie to idealna kawka a tym bardziej,ze uwielbiam mleko skondensowane :) Pięknie się prezentuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    kiedyś sobie obiecałam, ze wypiję tę kawę niedługo :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jolantaszyndlarewic · 13 lat temu
    pieknie wyglada ta kawa ...i mi na pewno posmakowałaby:) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 13 lat temu
    Ja niestety nie spróbuję, bo kawa i cukier to dla mnie nie do pogodzenia duet, ale napasę oczy pięknymi zdjęciami. Nie mogę sie napatrzeć na moje ulubione barwy, kremowe mleko, ciemna intensywna kawa i te blękity, turkusy....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asieja · 13 lat temu
    zdjęcia.. piękne. mam słabośc do kawy.