Orzeźwiająca, pobudzająca i dodająca energii, pyszna kawa mrożona. Idealnie sprawdzi się w ciepły, letni dzień.
Składniki na 2 porcje:
ok. 400ml mocnej kawy
2 gałki lodów np. waniliowych, orzechowych, waniliowo- czekoladowych, karmelowych itp. (mogą być polane sosem czekoladowym, karmelowym)
2 łyżki likieru amaretto
2 łyżki likieru kawowego
ok. 100g słodkiej śmietany 30- 36%
czekolada mleczna lub gorzka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotować mocną kawę (według uznania można posłodzić), ostudzić i schłodzić dobrze w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywno. Wsypać trochę kakao, ale nie mieszać. (Taką niewymieszaną śmietanę przełożymy później do szprycy. Dzięki temu otrzymamy dwukolorową śmietanę).
Trochę czekolady zetrzeć na tarce. Odstawić na bok.
W dwóch wysokich szklankach rozłożyć po gałce loda. Polać po łyżce amaretto i likieru kawowego. Kolejno wlać powoli kawę.
Śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować kawę. Posypać startą czekoladą.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Łucja·
2 lat temu
Super przepis! Uwielbiam kawę mrożoną, ale zamiast bitej śmietany to spieniam sobie mleko w spieniaczu i wlewam do kawki :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
13 lat temu
[b]Anno[/b] nie wiem, czy da się temu zapobiec. Lody uciekają do góry nawet jak się wlewa kawę cienkim stumieniem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
13 lat temu
przepis wyprobowalam i kawa bardzo smakowala mi i przyjaciolce. Jednak lody nie zostaly na dnie, ale wyplynely na gore, pod sam krem :-? Jak temu zaradzic???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mojetworyprzetwory·
13 lat temu
Ale piękna! Jaka pyszna! Ja chcę taką!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kuchenne fascynacje·
13 lat temu
Ale kusisz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alina·
13 lat temu
Piękna! Wygląda jak Królowa Kaw:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
karmel-itka·
13 lat temu
uwielbiam taką deserową kawę ;]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
DarkANGELika·
13 lat temu
Idę też sobie taka zrobić. Ale narobiłaś mi apetytu ;)