Almkaffee

3 Komentarzy

Almkaffee

Almkaffee to austriacki specjał. Jej przygotowanie zajmuje tylko trochę więcej czasu niż przygotowanie zwykłej czarnej. Kawa jest bardzo smaczna, ale polecam tylko jedną filiżankę, tak na deser, ponieważ kawa jest wysokoprocentowa.

Składniki na 2 kawy:

  • 1 żółtko
  • 25ml rumu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/8 litra gorącej kawy
  • płynna, słodka śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Żółtko wymieszać trzepaczką z rumem i cukrem.
  2. Mieszając dalej, dodać gorącą kawę. Całość szybko zamieszać trzepaczką tak, że po chwili ubijania powstanie delikatna piana. Kawę rozlać do dwóch filiżanek. Na końcu wlać trochę śmietany.
  3. Od razu serwować.

Smacznego.

Uwaga: Często śmietana jest serwowana oddzielnie, aby każdy mógł sam zdecydować, ile chce śmietany do kawy.
Przepis pochodzi z książki: „Kaffee”’ Elisabeth Bangert, Christine Mahrle.

zegarek

Czas przygotowania:

około 10 min.
porcje

Liczba sztuk:

2 filiżanki
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Almkaffee

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 11 lat temu
    wypróbowałam dziś przepis, kawa naprawdę pyszna, mimo że z braku składników zamiast rumu użyłam niewielkiej ilości olejku rumowego, polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KuraWRosole · 13 lat temu
    Ciekawy przepis na kawę ... muszę spróbować!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    cóż za obłędna kawa....
    oj, skusiłabym się od razu!