Krem orzechowo- kakaowy
Zdrowa wersja kremu orzechowo- czekoladowego. Składa się przede wszystkim z orzechów. Do tego kakao, dowolne mleko, które decyduje o gęstości kremu i dowolna substancja słodząca. Krem jest łatwy do przygotowania, ale wymaga posiadania malaksera o dużej mocy. Ja przygotowuję go w Thermomixie. Krem można przygotować w wersji wegańskiej. Jest również bezglutenowy. U nas w domu tylko takiego typu kremy mogą dzieci dostać do chleba, ponieważ są zdrowsze od sklepowych odpowiedników, które owszem są smaczne, ale zawierają za dużo cukru i zbędnego tłuszczu.
Podany przepis to przepis podstawowy, który możecie sami zmieniać dostosowując go do własnych upodobań. Można dodać więcej mleka, jeśli chcecie uzyskać krem o rzadszej konsystencji. Ilość substancji słodzącej również należy dostosować do własnych wymagań i preferencji smakowych.
Składniki na ponad 600ml:
- 400g orzechów laskowych
- 40g kakao
- 180ml mleka (krowiego lub roślinnego)
- 100g syropu z agawy, klonowego, ryżowego, golden syropu, miodu, ksylitolu lub erytrytolu
Sposób przygotowania:
- Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć z nich skórkę, pocierając je rękoma (nie musi być bardzo dokładnie, zdjąć tylko te skórki, co łatwo odchodzą).
- Orzechy przełożyć do malaksera lub blendera o dużej mocy (użyłam Thermomixa) i miksować na najwyższych obrotach, aż orzechy będą zmielone i masa zacznie się kleić. (W Thermomixie miksować 30s./ obr. 10).
- Dodać resztę składników i miksować dalej, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. (W Thermomixie miksuję ok.2,5 minuty, robiąc przerwy co 20- 30s. i ściągając krem ze ścianek naczynia).
- Krem orzechowo- kakaowy przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ponad 600ml |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |