Smaczny krem z czekolady i orzechów laskowych do pieczywa, naleśników i wypieków. Bardzo dobry i nieprzesłodzony. Poza czekoladą nie zawiera dodatkowego cukru. Krem robiłam już kilkakrotnie. Testowałam dodatek masła i oleju. Z masłem krem jest troszkę twardszy i może smaczniejszy, choć różnica nie jest duża.
Składniki:
100g czekolady gorzkiej
100g orzechów laskowych
100ml mleka
50g masła (lub 50ml oleju)
Sposób przygotowania:
Orzechy podprażyć. W tym celu należy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zaczną intensywnie pachnieć. (Można również orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
Orzechy zmielić na mokry "piasek". (Najpierw zmielone orzechy będą suche, a po dalszym mieleniu zacznie wytrącać się olej i zrobią się kleiste).
Czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać mleko i masło (lub olej). Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.
Ciepłą polewę czekoladową dodać do orzechów i zmiksować na gładką masę. (Masa będzie rzadka).
Przelać do słoika, poczekać, aż ostygnie, a następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce.
Wariant Thermomix:
Składniki:
100g czekolady gorzkiej
100g orzechów laskowych
100g mleka
50g masła (lub 50g oleju)
Sposób przygotowania:
Orzechy podprażyć. W tym celu należy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zaczną intensywnie pachnieć. (Można również orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
Orzechy zmiksować 20s./ obr. 9.
Dodać czekoladę połamaną na kostki i zmiksować 10s./ obr. 9.
Dodać mleko i miękkie masło (lub olej) i zmiksować 2,5 min./50°C/obr. 3. (Masa będzie rzadka).
Przelać do słoika, poczekać, aż ostygnie, a następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Obrzydliwa. Żałuje że zmarnowałam cała tabliczkę czekolady zamiast dać poprostu kakao....raczej byłaby wtedy lepsza
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Seinabo·
3 lat temu
Może dałaś czekoladopodobna XD
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danka ·
3 lat temu
A ja próbowałam,jest wyśmienity. Nie mieliłam orzechów bardzo miałko tylko wyczuwalne kruszynki.Jeżeli dla kogoś za gorzki to wystarczy zastąpić mleczna czekoladą ,po dodaniu mascarpone idealny do przełożenia tortu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
7 lat temu
Jak długo można przechowywać krem w lodówce? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Jest podane w punkcie 6.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Małgosia·
9 lat temu
Czy zamiast masła można dodać olej kokosowy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Małgosiu, myślę, że spokojnie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
magda·
9 lat temu
Czy Można zastąpić orzechy laskowe orzechami włoskimi ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Magdo, możesz, ale moim zdaniem smakowo lepiej pasują tutaj laskowe.