Smaczny krem z czekolady i orzechów laskowych do pieczywa, naleśników i wypieków. Bardzo dobry i nieprzesłodzony. Poza czekoladą nie zawiera dodatkowego cukru. Krem robiłam już kilkakrotnie. Testowałam dodatek masła i oleju. Z masłem krem jest troszkę twardszy i może smaczniejszy, choć różnica nie jest duża.
Składniki:
100g czekolady gorzkiej
100g orzechów laskowych
100ml mleka
50g masła (lub 50ml oleju)
Sposób przygotowania:
Orzechy podprażyć. W tym celu należy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zaczną intensywnie pachnieć. (Można również orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
Orzechy zmielić na mokry "piasek". (Najpierw zmielone orzechy będą suche, a po dalszym mieleniu zacznie wytrącać się olej i zrobią się kleiste).
Czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać mleko i masło (lub olej). Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.
Ciepłą polewę czekoladową dodać do orzechów i zmiksować na gładką masę. (Masa będzie rzadka).
Przelać do słoika, poczekać, aż ostygnie, a następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
Przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce.
Wariant Thermomix:
Składniki:
100g czekolady gorzkiej
100g orzechów laskowych
100g mleka
50g masła (lub 50g oleju)
Sposób przygotowania:
Orzechy podprażyć. W tym celu należy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zaczną intensywnie pachnieć. (Można również orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
Orzechy zmiksować 20s./ obr. 9.
Dodać czekoladę połamaną na kostki i zmiksować 10s./ obr. 9.
Dodać mleko i miękkie masło (lub olej) i zmiksować 2,5 min./50°C/obr. 3. (Masa będzie rzadka).
Przelać do słoika, poczekać, aż ostygnie, a następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
A ja próbowałam,jest wyśmienity. Nie mieliłam orzechów bardzo miałko tylko wyczuwalne kruszynki.Jeżeli dla kogoś za gorzki to wystarczy zastąpić mleczna czekoladą ,po dodaniu mascarpone idealny do przełożenia tortu.