Krem orzechowo- czekoladowy

9 Komentarzy
Krem orzechowo- czekoladowy

Smaczny krem z czekolady i orzechów laskowych do pieczywa, naleśników i wypieków. Bardzo dobry i nieprzesłodzony. Poza czekoladą nie zawiera dodatkowego cukru. Krem robiłam już kilkakrotnie. Testowałam dodatek masła i oleju. Z masłem krem jest troszkę twardszy i może smaczniejszy, choć różnica nie jest duża.

Składniki:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g orzechów laskowych
  • 100ml mleka
  • 50g masła (lub 50ml oleju)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy podprażyć. W tym celu należy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zaczną intensywnie pachnieć. (Można również orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
  2. Orzechy zmielić na mokry "piasek". (Najpierw zmielone orzechy będą suche, a po dalszym mieleniu zacznie wytrącać się olej i zrobią się kleiste).
  3. Czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać mleko i masło (lub olej). Podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.
  4. Ciepłą polewę czekoladową dodać do orzechów i zmiksować na gładką masę. (Masa będzie rzadka).
  5. Przelać do słoika, poczekać, aż ostygnie, a następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  6. Przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce.

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g mleka
  • 50g masła (lub 50g oleju)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy podprażyć. W tym celu należy przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż zaczną intensywnie pachnieć. (Można również orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
  2. Orzechy zmiksować 20s./ obr. 9.
  3. Dodać czekoladę połamaną na kostki i zmiksować 10s./ obr. 9.
  4. Dodać mleko i miękkie masło (lub olej) i zmiksować 2,5 min./50°C/obr. 3. (Masa będzie rzadka).
  5. Przelać do słoika, poczekać, aż ostygnie, a następnie zamknąć słoik i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  6. Przechowywać do ok. 1 tygodnia w lodówce.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 300ml

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Krem orzechowo- czekoladowy Krem orzechowo- czekoladowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Obrzydliwa. Żałuje że zmarnowałam cała tabliczkę czekolady zamiast dać poprostu kakao....raczej byłaby wtedy lepsza
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Seinabo · 2 lat temu
      Może dałaś czekoladopodobna XD
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Danka · 2 lat temu
      A ja próbowałam,jest wyśmienity. Nie mieliłam orzechów bardzo miałko tylko wyczuwalne kruszynki.Jeżeli dla kogoś za gorzki to wystarczy zastąpić mleczna czekoladą ,po dodaniu mascarpone idealny do przełożenia tortu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Jak długo można przechowywać krem w lodówce? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgosia · 8 lat temu
    Czy zamiast masła można dodać olej kokosowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 8 lat temu
    Czy Można zastąpić orzechy laskowe orzechami włoskimi ?