Owocowy krem z mango, który ma wielorakie zastosowanie. Można wykorzystać go jako krem do tortu, babeczek, ciasteczek, deserów, bez, makaroników, czy naleśników.
Składniki na ok. 300 ml kremu:
200 g miąższu z mango (potrzebne jedno dojrzałe mango)
30 g cukru
40 ml soku z cytryny (potrzebna jedna cytryna)
15 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
20 g masła, temperatura pokojowa
3 żółtka (z jajek rozmiaru M)
Sposób przygotowania:
Masło pokroić na małe kawałki.
Mango umyć, osuszyć, obrać i odważyć do miski 200 g miąższu.
Dodać sok z cytryny i cukier. Zmiksować dokładnie blenderem na gładki mus. Mus przełożyć do garnka i na średniej mocy palnika, mieszając trzepaczką od czasu do czasu, doprowadzić do zagotowania.
W międzyczasie wymieszać np. w miseczce lub filiżance skrobię z 2 łyżkami wody. Gdy mus się zagotuje, dodać rozmieszaną skrobię i mieszając, gotować 1- 2 minuty.
Następnie zmniejszyć moc palnika na niską, aby mus już się nie gotował i dodać masło, mieszając, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i szybko mieszając ogrzewać jeszcze ok. 2- 3 minut.
Gotowy krem przełożyć do miseczki. Przykryć z wierzchu folią spożywczą tak, aby folia leżała na kremie (aby nie utworzył się kożuch) i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. (W lodówce krem zgęstnieje).
Zależy na ile przełożeń tortu i czy tylko blat ma być przełożony curdem, czy curd i na to krem? Może ten przepis będzie pomocny: https://domowe-wypieki.pl/ciasta/1404-tort-mango Według mnie to podana porcja powinna wystarczyć na ok. dwa blaty.