Krem z mango - Mango Curd
Owocowy krem z mango, który ma wielorakie zastosowanie. Można wykorzystać go jako krem do tortu, babeczek, ciasteczek, deserów, bez, makaroników, czy naleśników.
Składniki na ok. 300 ml kremu:
- 200 g miąższu z mango (potrzebne jedno dojrzałe mango)
- 30 g cukru
- 40 ml soku z cytryny (potrzebna jedna cytryna)
- 15 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 20 g masła, temperatura pokojowa
- 3 żółtka (z jajek rozmiaru M)
Sposób przygotowania:
- Masło pokroić na małe kawałki.
- Mango umyć, osuszyć, obrać i odważyć do miski 200 g miąższu.
- Dodać sok z cytryny i cukier. Zmiksować dokładnie blenderem na gładki mus. Mus przełożyć do garnka i na średniej mocy palnika, mieszając trzepaczką od czasu do czasu, doprowadzić do zagotowania.
- W międzyczasie wymieszać np. w miseczce lub filiżance skrobię z 2 łyżkami wody. Gdy mus się zagotuje, dodać rozmieszaną skrobię i mieszając, gotować 1- 2 minuty.
- Następnie zmniejszyć moc palnika na niską, aby mus już się nie gotował i dodać masło, mieszając, aż się rozpuści. Następnie dodać żółtka i szybko mieszając ogrzewać jeszcze ok. 2- 3 minut.
- Gotowy krem przełożyć do miseczki. Przykryć z wierzchu folią spożywczą tak, aby folia leżała na kremie (aby nie utworzył się kożuch) i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. (W lodówce krem zgęstnieje).
- Przechowywać do kilku dni w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 300 ml |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 21051
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!