Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

6 Komentarzy

Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

Bardzo oryginalna konfitura i do tego bardzo smaczna. Nie bójcie się dodać rozmarynu, ani nie zmniejszajcie ilości podanej w przepisie. Dzięki niemu konfitura jest orzeźwiająca i ma ciekawy smak. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z książki „Einmachen” Cornelia Schinharl.

Składniki:

  • ok. 1,4 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 500g cukru żelującego 2:1
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 2- 3 kropelki aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1 kg.
  2. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem żelującym, przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny, żeby owoce puściły sok.
  3. Po tym czasie brzoskwinie można zmiksować blenderem na jeszcze mniejsze kawałki. (Ja już tego nie robiłam).
  4. Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać.
  5. Z połowy cytryny ściąć paski skóry (cienko, aby nie było białej części). Skórę posiekać bardzo drobno.
  6. Z cytryny wycisnąć sok.
  7. Rozmaryn, skórkę z cytryny, sok z cytryny, kropelki aromatu dodać do brzoskwiń.

02

  1. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 3- 4 minut, ciągle mieszając. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
  2. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  3. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
  4. Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 litra konfitury. Konfiturę można przechowywać do roku.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 2 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotr · 3 lat temu
    Brzoskwinie mają wystarczającą ilość cukru, więc dodać min. ilość cukru trzcinowego ( cukru już nie ma, skończył się wraz naszymi cukrowniami ... Ten biały og. dostępny -to "cukier " ....)* Poz tym w skórze cytryny jest -hm.... Ja polecam jako dodatek ( - wg. uznania i smaku -sprawdzając w procesie mieszania-podgrzewania ), zmielony; cynamon, kardamon, wanilię ew. imbir.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aniu[/b] tylko świeże. Brzoskwinie z puszki są słodkie, jak dodasz do tego cukru żelującego to nie wiem czy by to ktokolwiek zjadł ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Czy do konfitur nadają się jedynie świeże owoce? Czy można użyć brzoskwiń z puszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 13 lat temu
    Pysznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadłonomia · 13 lat temu
    Bardzo lubię świezy tymianek i brzoskwinie, kilka razy zrobiłam konfiturę, albo łączyłam je w tarcie. Czas wypróbować rozmaryn :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    o!
    jestem wielce zaintrygowana ;]