Bardzo oryginalna konfitura i do tego bardzo smaczna. Nie bójcie się dodać rozmarynu, ani nie zmniejszajcie ilości podanej w przepisie. Dzięki niemu konfitura jest orzeźwiająca i ma ciekawy smak. Gorąco polecam. Przepis pochodzi z książki „Einmachen” Cornelia Schinharl.
Składniki:
ok. 1,4 kg dojrzałych brzoskwiń
500g cukru żelującego 2:1
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 cytryna
2- 3 kropelki aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1 kg.
Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem żelującym, przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny, żeby owoce puściły sok.
Po tym czasie brzoskwinie można zmiksować blenderem na jeszcze mniejsze kawałki. (Ja już tego nie robiłam).
Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać.
Z połowy cytryny ściąć paski skóry (cienko, aby nie było białej części). Skórę posiekać bardzo drobno.
Z cytryny wycisnąć sok.
Rozmaryn, skórkę z cytryny, sok z cytryny, kropelki aromatu dodać do brzoskwiń.
Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na średnim ogniu co najmniej 3- 4 minut, ciągle mieszając. Zrobić próbę tężenia. (W tym celu należy nałożyć trochę konfitury na zimny talerz i go przechylić. Jeśli konfitura zastyga, to znaczy, że jest gotowa).
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
Z podanych składników otrzymamy ok. 1,5 litra konfitury. Konfiturę można przechowywać do roku.
Brzoskwinie mają wystarczającą ilość cukru, więc dodać min. ilość cukru trzcinowego ( cukru już nie ma, skończył się wraz naszymi cukrowniami ... Ten biały og. dostępny -to "cukier " ....)* Poz tym w skórze cytryny jest -hm.... Ja polecam jako dodatek ( - wg. uznania i smaku -sprawdzając w procesie mieszania-podgrzewania ), zmielony; cynamon, kardamon, wanilię ew. imbir.