W trakcie sezonu na brzoskwinie warto pomyśleć również o przygotowaniu z nich domowej konfitury. Nie ma jak domowy dżem. Po co kupować gotowy w sklepie, jeśli łatwo możemy sami zrobić go w domu. Konfitura jest bardzo smaczna, powiedziałabym taka klasyczna brzoskwiniowa. Likier amaretto nie jest wyczuwalny (przynajmniej ja nie wyczuwam).
Składniki:
2kg brzoskwiń
500g cukru żelującego 3:1
14 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryn)
50ml likieru amaretto
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1,5 kg.
Brzoskwinie zmiksować blenderem lub pokroić w bardzo drobną kostkę. (Ja zmiksowałam prawie na mus).
Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka i wymieszać. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu co najmniej 3 minut, ciągle mieszając.
Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.
Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków, każdy po 300ml.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
6 lat temu
Czy z żelfixem 3:1 można zrobić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
10 lat temu
[b]Marto[/b] cukry żelujące są ogólnodostępne. Cukier żelujący to cukier z dodatkiem substancji zagęszczającej (pektyny). Żelfix nie zawiera cukru. Cukier żelujący jest raczej bezglutenowy, ale dla pewności sprawdź opakowanie lub wybierz inny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marta·
10 lat temu
witam,nie bardzo wiem co to jest cukier żenujący??czy jest to popularny w pl zelfix?szukam sposobu na bezglutenowy dżem a zelfix niestety w tej wersji odpada...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anka·
12 lat temu
pychotka - pani joanno - proszę o jakiś przepis na przetwór z gruszek - pani pomysły są zawsze rewelacyjne :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bozena Soltysik·
14 lat temu
Konfitura zrobiona. Jeden sloiczek juz zjedzony. Pychotka :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M.·
14 lat temu
super przepis, doskonale do naleśników, lub nawet bułeczki z masłem, obdarowałam już nimi prawie cala rodzinę :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
14 lat temu
Dziękuję raz jeszcze. Jak zrobię, to dam znać co mi z tego wyszło ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]Aniu[/b] wybierz jak najmiększe owoce.
Może jeszcze uda mi się coś z brzoskwiń przygotować, ale nie obiecuję.
P.S. Aniu już zrobiłam kolejną konfiturę z brzoskwiń. Przepis zaraz wstawię :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
14 lat temu
Ślicznie dziękuję [b]Joasiu[/b] :) Mam zawalone brzoskwiniami "pół kuchni" i szkoda żeby się zmarnowały. Powiedz mi jeszcze czy te brzoskwinie mają być miękkie?, bo część mam świeżo zerwanych i wiadomo są twarde i muszą trochę poleżakować ;) A na drzewie jeszcze dużo zostało muszę chyba robić etapami. Twoje konfiturki wyglądają smakowicie :))
A może masz jeszcze jakiś pomysł na przetworzenie brzoskwiń, wyjątkowo nam obrodziły ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]Aniu[/b] zrobiłabym tak, jak jest w przepisie. Jak spróbujesz podczas gotowania, że jest dla Ciebie za mało słodkie, to wtedy dosyp cukru do smaku.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
14 lat temu
Mam brzoskwinie z własnego drzewka, ale wiadomo te nasze są bardziej kwaśne niż południowe. Czy do tego przepisu z naszych krajowych brzoskwiń powinnam dodać może jeszcze dodatkowo sam cukier oprócz tego żelującego? Jeśli tak to ile na ile ;)?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaś·
14 lat temu
jaki kolor i konsystencja! cudowne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dagmara_65·
14 lat temu
Bardzo apetyczna konfitura. Koniecznie muszę zrobić!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna ·
14 lat temu
[b]TOM[/b] czas przygotowania wynosi ok. 30min.,łącznie z przygotowaniem brzoskwiń. Gotuje się tylko ok. 3- 5 min., ale szczerze amaretto nie jest specjalnie wyczuwalne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
14 lat temu
Świetny pomysł! Lubię eksperymenty przetworowe :)
Śliczny ma kolor na konfitura :)
Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
TOM·
14 lat temu
Nie mów, że po półgodzinnym gotowaniu jeszcze czuć to amaretto? A czuć?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
basiaP·
14 lat temu
konfitura ma piękny kolor :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kuchennefascynacje·
14 lat temu
Musze zakupić większą ilość brzoskwiń i wypróbować, bo dżem wygląda obłędnie :)