Konfitura z brzoskwiń z amaretto

18 Komentarzy

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

W trakcie sezonu na brzoskwinie warto pomyśleć również o przygotowaniu z nich domowej konfitury. Nie ma jak domowy dżem. Po co kupować gotowy w sklepie, jeśli łatwo możemy sami zrobić go w domu. Konfitura jest bardzo smaczna, powiedziałabym taka klasyczna brzoskwiniowa. Likier amaretto nie jest wyczuwalny (przynajmniej ja nie wyczuwam).

Składniki:

  • 2kg brzoskwiń
  • 500g cukru żelującego 3:1
  • 14 łyżek soku z cytryny (ok. 2 cytryn)
  • 50ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:

  1. Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Z tak przygotowanych brzoskwiń potrzebne będzie 1,5 kg.
  2. Brzoskwinie zmiksować blenderem lub pokroić w bardzo drobną kostkę. (Ja zmiksowałam prawie na mus).
  3. Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka i wymieszać. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu co najmniej 3 minut, ciągle mieszając.
  4. Garnek zdjąć z pieca. Jeśli utworzyła się piana, należy ją zdjąć łyżką.
  5. Konfiturę przełożyć od razu do czystych słoiczków, mocno zakręcić i postawić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.
  6. Z podanych składników otrzymamy ok. 5 słoiczków, każdy po 300ml.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

Konfitura z brzoskwiń z amaretto

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 5 lat temu
    Czy z żelfixem 3:1 można zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Marto[/b] cukry żelujące są ogólnodostępne. Cukier żelujący to cukier z dodatkiem substancji zagęszczającej (pektyny). Żelfix nie zawiera cukru. Cukier żelujący jest raczej bezglutenowy, ale dla pewności sprawdź opakowanie lub wybierz inny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 9 lat temu
    witam,nie bardzo wiem co to jest cukier żenujący??czy jest to popularny w pl zelfix?szukam sposobu na bezglutenowy dżem a zelfix niestety w tej wersji odpada...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anka · 11 lat temu
    pychotka - pani joanno - proszę o jakiś przepis na przetwór z gruszek - pani pomysły są zawsze rewelacyjne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena Soltysik · 13 lat temu
    Konfitura zrobiona. Jeden sloiczek juz zjedzony. Pychotka :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M. · 13 lat temu
    super przepis, doskonale do naleśników, lub nawet bułeczki z masłem, obdarowałam już nimi prawie cala rodzinę :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    Dziękuję raz jeszcze. Jak zrobię, to dam znać co mi z tego wyszło ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Aniu[/b] wybierz jak najmiększe owoce.
    Może jeszcze uda mi się coś z brzoskwiń przygotować, ale nie obiecuję.
    P.S. Aniu już zrobiłam kolejną konfiturę z brzoskwiń. Przepis zaraz wstawię :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    Ślicznie dziękuję [b]Joasiu[/b] :) Mam zawalone brzoskwiniami "pół kuchni" i szkoda żeby się zmarnowały. Powiedz mi jeszcze czy te brzoskwinie mają być miękkie?, bo część mam świeżo zerwanych i wiadomo są twarde i muszą trochę poleżakować ;) A na drzewie jeszcze dużo zostało muszę chyba robić etapami. Twoje konfiturki wyglądają smakowicie :))
    A może masz jeszcze jakiś pomysł na przetworzenie brzoskwiń, wyjątkowo nam obrodziły ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Aniu[/b] zrobiłabym tak, jak jest w przepisie. Jak spróbujesz podczas gotowania, że jest dla Ciebie za mało słodkie, to wtedy dosyp cukru do smaku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    Mam brzoskwinie z własnego drzewka, ale wiadomo te nasze są bardziej kwaśne niż południowe. Czy do tego przepisu z naszych krajowych brzoskwiń powinnam dodać może jeszcze dodatkowo sam cukier oprócz tego żelującego? Jeśli tak to ile na ile ;)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaś · 13 lat temu
    jaki kolor i konsystencja! cudowne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dagmara_65 · 13 lat temu
    Bardzo apetyczna konfitura. Koniecznie muszę zrobić!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]TOM[/b] czas przygotowania wynosi ok. 30min.,łącznie z przygotowaniem brzoskwiń. Gotuje się tylko ok. 3- 5 min., ale szczerze amaretto nie jest specjalnie wyczuwalne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Świetny pomysł! Lubię eksperymenty przetworowe :)
    Śliczny ma kolor na konfitura :)
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    TOM · 13 lat temu
    Nie mów, że po półgodzinnym gotowaniu jeszcze czuć to amaretto? A czuć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    basiaP · 13 lat temu
    konfitura ma piękny kolor :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuchennefascynacje · 13 lat temu
    Musze zakupić większą ilość brzoskwiń i wypróbować, bo dżem wygląda obłędnie :)