Dżem z kiwi i bananów

11 Komentarzy

Dżem z kiwi i bananów

Bardzo szybki do przygotowania dżem z kiwi i bananów. Substancją żelującą jest agar. Pokrojone owoce gotuje się z cukrem i agarem przez 15 minut i już dżem prawie gotowy. Wystarczy poczekać, aż ostygnie i stężeje.

Składniki:

  • 350g kiwi (waga bez skórki)
  • 150g bananów (waga bez skórki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200g cukru
  • 1 płaska łyżeczka Agar- agar

Sposób przygotowania:

  1. Banany i kiwi pokroić w bardzo drobną kostkę.
  2. Owoce przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i agar. Gotować na niedużym ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dżem przelać do 2 słoiczków, każdy po 250ml. Zakręcić i postawić na 10 minut na zakrętce.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Dżem z kiwi i bananów

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 2 lat temu
    Te pesteczki wyglądają jak octówki w moim occie jabłkowym. Taki żart. Zaraz zabieram się do roboty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tomasz · 4 lat temu
    Zrobilem z bananami i z jablkami-sa super! Tylko co do proporcij to ograniczylem cukier -ale dalem sok z pomaranczy i cytryny -wszystko robilem na smak -dodalem troszke cynamonu i vanili. (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kami · 5 lat temu
    Kiwi ma w sobie pektyny i nie potrzebuje substancji żelujących, tak samo, jak porzeczki. Moje dżemy w kiwi nie mają ani agaru, ani żelatyny i mają fajną konsystencję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 6 lat temu
    Ile czasu można przechowywać dżem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna Dydyk · 11 lat temu
    Wypróbowałam przepis. Dżem wyszedł dobry, choć troszkę przypaliłam, ale następnym razem postaram się bardziej pilnować :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Martynko[/b] możliwe, ale żelatyny nie można gotować. Należałoby owoce zagotować z cukrem i sokiem z cytryny i gotować do rozpuszczenia się cukru, a następnie dodać do gorącej (już nie gotującej) się masy napęczniałą żelatynę.
    Myślę, że można by było użyć w tym przepisie również cukru żelującego 3:1. Wystarczyłoby 170g cukru żelującego 3:1.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna Dydyk · 11 lat temu
    A mogę dać zamiast łyżeczki agaru łyżeczkę żelatyny ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jolanta · 3 lat temu
      Dołączam się do pytania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwa · 11 lat temu
    Dżem jest przepyszny. Robiłam go już kilka razy. Tej jesieni przygotuję go znowu. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    flusso · 14 lat temu
    ale ładnie wygląda, ciekawa jestem jak smakuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 14 lat temu
    Cudowny ten dżem! Musi smakowac wspaniale :)