Domowa granola czekoladowa z kakao i kawałkami ulubionej czekolady. Ulubiona wersja moich dzieci ;) Jest mocno kakaowa, chrupiąca i umiarkowanie słodka. Idealna na śniadanie do mleka lub jogurtu naturalnego.
Składniki na ok. 600g granoli:
300g płatków owsianych zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
150g mieszanki dowolnych orzechów i pestek (np. orzechy ziemne, nerkowce, włoskie, pestki dyni, słonecznika)
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
200g syropu z agawy, klonowego lub płynnego miodu
50g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej)
Sposób przygotowania:
Do miski przełożyć płatki owsiane, orzechy i pestki (grubo posiekane), kakao, cynamon, olej i syrop z agawy (klonowy lub płynny miód). Wszystko razem dobrze wymieszać.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając mniej więcej co 5 minut. Granola jest gotowa, gdy lekko się przyrumieni. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękka. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie).
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać z posiekaną na kawałki czekoladą.
Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.