Granola piernikowa
Chrupiące musli w wersji zimowej i świątecznej. Granola jest aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy korzennej do piernika, cynamonu i masy marcepanowej.
Składniki:
- 300g płatków owsianych zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
- 160g mieszanki dowolnych orzechów (u mnie: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały)
- 50g masy marcepanowej
- 50ml wody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 100g syropu z agawy, klonowego lub płynnego miodu
- 4 łyżki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
Dodatkowo:
- 50g rodzynek
- 60g suszonych moreli
Sposób przygotowania:
- Masę marcepanową pokroić na małe kawałki, przełożyć do rondelka zalać wodą i podgrzewać, mieszając trzepaczką, aż masa marcepanowa się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
- Do miski przełożyć płatki owsiane, orzechy (grubo posiekane), rozpuszczony marcepan, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, olej i syrop z agawy (klonowy lub płynny miód). Wszystko razem wymieszać.
- Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając mniej więcej co 5 minut. Granola jest gotowa, gdy lekko się przyrumieni. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękka. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie).
- Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wmieszać rodzynki i pokrojone na kawałki suszone morele.
- Przechowywać w zamkniętym słoiku, najlepiej do 2 tygodni.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 17470
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!