Domowa granola z wiórkami kokosowymi i migdałami. Uwielbiam ją na śniadanie z jogurtem naturalnym, wymieszanym z łyżeczką musu migdałowego. Do tego świeże owoce. Pyszna, aromatyczna i chrupiąca. Zastrzyk energii od samego rana.
Składniki na ok. 560g granoli:
300g płatków owsianych zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
60g wiórków kokosowych
100g migdałów
1 łyżeczka cynamonu
50g oleju kokosowego (w zastępstwie: 4 łyżki oleju)
150g syropu z agawy, klonowego lub płynnego miodu
dodatkowo:
suszone owoce, według uznania
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy roztopić.
Do miski przełożyć płatki owsiane, migdały (grubo posiekane), wiórki kokosowe, cynamon, olej i syrop z agawy (klonowy lub płynny miód). Wszystko razem wymieszać.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając mniej więcej co 5 minut. Granola jest gotowa, gdy lekko się przyrumieni. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękkie. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać według uznania z kawałkami suszonych owoców.
Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.