Musli Dr Birchera
Zdrowe śniadanie, sycące, a do tego bardzo smaczne. Musli Dr Birchera to owsianka z namoczonych przez noc płatków owsianych, z dodatkiem soczystego jabłka, chrupiących orzechów i słodkich rodzynek.
Owsiankę możecie urozmaicać według własnego smaku, dodając do niej np. jogurtu, suszonych lub świeżych owoców sezonowych, przypraw jak cynamonu, kardamonu, czy wanilii.
Składniki na 2 porcje:
- 70 g płatków owsianych, zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
- 150 ml zimnego mleka, krowiego lub roślinnego
- 1 jabłko
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka orzechów, dowolnych
- 1 łyżka rodzynek
- syrop klonowy lub miód do posłodzenia, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane wymieszać w misce z zimnym mlekiem. Przykryć i włożyć do lodówki na noc (ewentualnie na co najmniej 4 godziny).
- Rano umyć jabłko, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórą. Wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do namoczonych płatków.
- Dodać posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać. Spróbować, jeśli jest za mało słodkie, dosłodzić do smaku np. syropem klonowym lub miodem.
Uwaga:
- Gotowe musli można przechowywać w lodówce do 2 dni.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 2 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 6513
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!