Niskowęglowodanowa granola, bez cukru i glutenu. Granola składa się z orzechów i różnych ziaren, które sklejone są olejem kokosowym i białkiem. Bardzo smaczna, chrupiąca, nadaje się do posypania jogurtu, czy niskowęglowodanowego deseru.
Orzechy, migdały i pestki z dyni posiekać. Przełożyć do miski. Dodać słonecznik, wiórki kokosowe, sezam, siemię lniane i cynamon.
Olej kokosowy roztopić, dodać do miski z ziarnami i wymieszać.
Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do miski i wymieszać dokładnie szpatułką, aby wszystkie składniki były obklejone olejem i białkiem.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Przemieszać mniej więcej w połowie pieczenia. (Nie należy piec granoli za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka).
Blachę wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.