Kakaowa granola z płatków owsianych (mogą być bezglutenowe), jaglanych i gryczanych, z mieszanką orzechów, siemieniem lnianym, ziarenkami chia, kakao i syropem klonowym. Pyszna na śniadanie do mleka, jogurtu, czy jako posypka do deserów.
Składniki na ok. 1 litr:
300 g różnych płatków (np. po 100g owsianych, jaglanych i gryczanych)*
20 g siemienia lnianego
10 g nasion chia
100 g mieszanki dowolnych orzechów
60 g oleju kokosowego
4 łyżki syropu klonowego lub z agawy
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy roztopić.
Orzechy posiekać.
Do miski przełożyć płatki, siemię, chia, posiekane orzechy, roztopiony olej kokosowy, syrop i kakao. Wszystko razem wymieszać.
Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając co jakiś czas. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka. Gorąca granola jest miękka. Stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie).
Pozostawić do ostygnięcia.
Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.
Uwaga:
* Nie polecam tylko płatków ryżowych. Są za twarde.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie składniki są bezglutenowe.