Granola fistaszkowa
Domowa, orzechowa granola z masłem orzechowym. Pyszna, orzechowa, idealna do jogurtu lub jako posypka do smoothie bowl, czy innych deserów.
Składniki na ok. 550g:
- 300 g płatków owsianych zwykłych lub górskich (w wersji bezglutenowej: bezglutenowych płatków owsianych)
- 50 g oleju kokosowego
- 70 g masła orzechowego (bez kawałków, 100% orzechów w składzie)
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 50 g orzechów ziemnych (mogą być solone)
- 50 g innych orzechów (np. włoskich lub nerkowca)
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekać nie za drobno.
- Do miski przełożyć płatki owsiane, posiekane orzechy, olej kokosowy, masło orzechowe i syrop klonowy. Wszystko razem wymieszać, najlepiej ugniatając masę ręką, aby olej, masło i syrop równomiernie oblepiły płatki i orzechy.
- Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, mieszając od czasu do czasu. Granola jest gotowa, gdy się przyrumieni. (Nie należy piec jej za długo, gdyż za mocno przypieczona będzie gorzka). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w zamkniętym słoiku najlepiej do 2 tygodni.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Ilość: |
ok. 550g |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 7866
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!