Deser leśny mech
Znane ciasto leśny mech tym razem w wersji deseru. To pokruszone ciasto szpinakowe, lekki krem z serka mascarpone i bitej śmietany oraz czerwona galaretka. Na wierzchu można ułożyć świeże maliny, borówki, truskawki lub ziarenka granatu. Lekki, prosty deser, który smakuje i ładnie się prezentuje.
Galaretkę i ciasto można przygotować dzień przed składaniem deserów w pojemniczkach. Ciasto po ostygnięciu przykryć, aby nie obsychało.
Składniki na ok. 20 sztuk (kubeczki o pojemności 150 ml):
Ciasto szpinakowe:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
- 200 g świeżego szpinaku (lub 300 g mrożonego), w świeżym najlepiej oderwać łodyżki i dopiero zważyć
- 3 jajka (rozmiar M)
- 40 ml mleka
- 150 g cukru
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 260 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: zmielonych, blanszowanych migdałów)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej: bezglutenowego proszku do pieczenia)
Krem z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 400 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 galaretka, dowolna (najlepiej koloru czerwonego)
Do dekoracji:
- świeże maliny, borówki, truskawki, jeżyny lub ziarenka granatu
Sposób przygotowania:
- Przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Chłodną przelać do pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Świeży szpinak umyć, dobrze osuszyć, posiekać na mniejsze kawałki, przełożyć do wysokiej miski, dodać mleko i zmiksować blenderem* na jak najbardziej gładką papkę. (Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, odcisnąć z wody, posiekać i zmiksować z mlekiem blenderem na jak najgładszą masę).
- W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubijać z cukrem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem olej. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo zblendowany szpinak.
- Mąkę z proszkiem przesiać do ubitej masy i wmieszać delikatnie szpatułką, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Chłodne ciasto wyciągnąć z formy. Odciąć przypieczoną część ciasta (czyli górę, dół i boki), a cały środek pokruszyć do miski.
- Połowę ciasta rozłożyć do kubeczków.
- Stężałą galaretkę pokroić w kostkę i rozłożyć do kubeczków.
- Przygotować krem z mascarpone: Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką (u mnie z okrągłą końcówką). Krem wycisnąć na galaretkę.
- Posypać resztą ciasta szpinakowego i udekorować owocami.
- Można podawać od razu lub przechować w lodówce do ok. 2- 3 dni.
Uwaga:
* Szpinak należy zmiksować dobrze, aby otrzymać papkę jak najdrobniejszą. Thermomix nie radzi sobie z taką ilością szpinaku, jedynie blender ręczny sprawdził się u mnie. Należy co jakiś czas wyciągnąć szpinak, który wszedł pod nóż blendera i miksować dalej.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 20 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |