Kisiel z gruszek
Domowy kisiel z kawałkami gruszek to szybki i prosty jesienny deser. Kisiel można jeść sam lub wzbogacić go o kleksa z bitej śmietany. Można podać go do gofrów i omletów na słodko, jak również do ryżu na mleku, czy jogurtu naturalnego.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500 g gruszek (ok. 4- 5 niedużych gruszek)
- 250 ml soku gruszkowego, jabłkowego lub wody
- 20 g skrobi ziemniaczanej (= 2 łyżki)
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Gruszki umyć, osuszyć, obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę.
- Gruszki przełożyć do niedużego garnka i zalać 200 ml soku (lub wody). Zagotować. Gotować na małej mocy palnika, aż gruszki będą miękkie, ale jeszcze w kawałkach. (Dojrzałe gruszki gotują się szybko ok. 3- 5 minut, twardsze dłużej).
- Resztę soku wymieszać dokładnie trzepaczką ze skrobią i cukrem. Dodać, mieszając do gotujących się gruszek i od zagotowania gotować 1 minutę. Garnek ściągnąć z pieca.
- Kisiel rozlać do miseczek lub pucharków. Można podawać na ciepło lub zimno.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 11474
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!