Domowy budyń o smaku waniliowym. Pyszny, prosty, naturalny i z prawdziwą wanilią.
Składniki na ok. 4 porcje:
500 ml mleka
2 żółtka
½ laski wanilii
20- 30 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
1,5 szklanki (375 ml) mleka, ziarenka wanilii i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. (Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawić do ostygnięcia).
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 4 porcje:
500 g mleka
2 żółtka
½ laski wanilii
20- 30 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Mleko, żółtka, cukier, skrobię ziemniaczaną, ziarenka wanilii przełożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 7 minut/100°C/ obr.3.
Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. (Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawić do ostygnięcia).
Przepyszny wyszedł. Ja jeszcze zrobiłam go na swojskim mleku , nie z kartonu i zamiast laski wanilii dodałam kilka kropelek olejku waniliowego i zamiast zwykłego cukru to waniliowy , wyszło mega waniliowe i smaczne. polecam