Domowy budyń waniliowy

5 Komentarzy
Domowy budyń waniliowy

Domowy budyń o smaku waniliowym. Pyszny, prosty, naturalny i z prawdziwą wanilią.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • ½ laski wanilii
  • 20- 30 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. 1,5 szklanki (375 ml) mleka, ziarenka wanilii i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
  3. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. (Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawić do ostygnięcia).

Wariant Thermomix:

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500 g mleka
  • 2 żółtka
  • ½ laski wanilii
  • 20- 30 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Mleko, żółtka, cukier, skrobię ziemniaczaną, ziarenka wanilii przełożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 7 minut/100°C/ obr.3.
  3. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. (Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawić do ostygnięcia).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Domowy budyń waniliowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 1 lat temu
    Mam pytanie :) dlaczego jak przelałam dwie porcje od razu po ugotowaniu to były pieknie ścięte po chwili, a cały garnek po godzinie jest rzadki? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wm · 1 lat temu
    Przepyszny wyszedł. Ja jeszcze zrobiłam go na swojskim mleku , nie z kartonu i zamiast laski  wanilii dodałam kilka kropelek olejku waniliowego i zamiast zwykłego cukru to waniliowy , wyszło mega waniliowe i smaczne. polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 2 lat temu
    A ja uwielbiam kożuch z budyniu😁budyń bardzo smaczny. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Zrobilam pierwszy raz w życiu domowy budyń i jest znakomity. Pyszny i porcja w sam raz na 2 osoby. Polecam! (nod)