Domowy budyń o smaku waniliowym. Pyszny, prosty, naturalny i z prawdziwą wanilią.
Składniki na ok. 4 porcje:
500 ml mleka
2 żółtka
½ laski wanilii
20- 30 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
1,5 szklanki (375 ml) mleka, ziarenka wanilii i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. (Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawić do ostygnięcia).
Wariant Thermomix:
Składniki na ok. 4 porcje:
500 g mleka
2 żółtka
½ laski wanilii
20- 30 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Pół laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Mleko, żółtka, cukier, skrobię ziemniaczaną, ziarenka wanilii przełożyć do naczynia miksującego i ugotować budyń 7 minut/100°C/ obr.3.
Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. (Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Pozostawić do ostygnięcia).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
2 lat temu
Mam pytanie :) dlaczego jak przelałam dwie porcje od razu po ugotowaniu to były pieknie ścięte po chwili, a cały garnek po godzinie jest rzadki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
A może być, że oblizywałaś lyżkę? Wtedy może się rozrzedzić 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wm·
2 lat temu
Przepyszny wyszedł. Ja jeszcze zrobiłam go na swojskim mleku , nie z kartonu i zamiast laski wanilii dodałam kilka kropelek olejku waniliowego i zamiast zwykłego cukru to waniliowy , wyszło mega waniliowe i smaczne. polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
3 lat temu
A ja uwielbiam kożuch z budyniu😁budyń bardzo smaczny. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena ·
4 lat temu
Zrobilam pierwszy raz w życiu domowy budyń i jest znakomity. Pyszny i porcja w sam raz na 2 osoby. Polecam! (nod)