Przygotowanie puddingu z nasionami chia jest naprawdę proste. Wystarczy jedynie wymieszać nasiona z ulubionym mlekiem i dosłodzić do smaku. Po paru godzinach, a najlepiej nocy pudding jest gotowy do spożycia. Najlepiej podawać go ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Sam pudding można przechowywać przez parę dni w lodówce. Dlatego warto zrobić go więcej i mieć pod ręką np. na śniadanie.
Witam. Jak to możliwe, ze po zalaniu mlekiem i wstawieniu do lodówki nie pęcznieją nasiona i nie robi mi się pudding🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️Próbowałam dwa razy, przepis niby banalnie prosty a mi nie chce się zrobić🤦♀️Może pani jakoś mi pomoże. Będę wdzięczna za pomoc
Pół godziny to za krótko, najlepiej zostawić to na noc, jeżeli nie to na 2 godziny, a nie PÓŁ XD. Nieważne czy będzie to z cukrem, syropem, cynamonem - ZAWSZE SIĘ ZETNIE(napęcznieje), wystarczy zostawić na dłużej i co jakiś czas mieszać żeby nie ma grudek, sklejonych ze sobą kupek nasion :)
Nasionka bardzo różnie się zachowują, czasem przy chia z nowo otwartej paczki też nie widziałam właściwego efektu. Obecnie na wszelki wypadek staram się zalewać je ciepłym mlekiem i wówczas czekam do pełnego ostudzenia (30-60 minut) z kilkukrotnym mieszaniem przed włożeniem do lodówki - wychodzi:)
pyszny, zdrowy i bardzo prosty przepis <3
super smakuje z dżemem i swieżymi owocami,
uwaga dla tych, co chcą zrobić: raz probowalam zastapić cynamon cukrem waniliowym i calośc nie zgęstniała, więc prawdopodobnie pełni on tu nie tylko funkcję przyprawy