Pudding z chia

14 Komentarzy

Pudding z chia

Przygotowanie puddingu z nasionami chia jest naprawdę proste. Wystarczy jedynie wymieszać nasiona z ulubionym mlekiem i dosłodzić do smaku. Po paru godzinach, a najlepiej nocy pudding jest gotowy do spożycia. Najlepiej podawać go ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Sam pudding można przechowywać przez parę dni w lodówce. Dlatego warto zrobić go więcej i mieć pod ręką np. na śniadanie.

Składniki na 2 porcje:

  • 250ml mleka (krowiego, migdałowego, ryżowego, sojowego, kokosowego)
  • 4 łyżki nasion chia (w przypadku mleka kokosowego z puszki polecam użyć tylko 3 łyżek nasion chia)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2- 3 łyżki syropu z agawy, ryżowego, klonowego, golden syropu lub miodu

Dodatkowo:

  • świeże owoce lub mus owocowy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wymieszać z nasionami chia i cynamonem. Odstawić na ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobiły się grudki.
  2. Następnie posłodzić do smaku. Przykryć np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  3. Pudding rozłożyć do szklanek lub pucharków i udekorować owocami lub polać musem.

Smacznego.

Pudding z chia

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Witam. Jak to możliwe, ze po zalaniu mlekiem i wstawieniu do lodówki nie pęcznieją nasiona i nie robi mi się pudding🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️Próbowałam dwa razy, przepis niby banalnie prosty a mi nie chce się zrobić🤦‍♀️Może pani jakoś mi pomoże. Będę wdzięczna za pomoc
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Powinno zacząć gęstnieć już przed włożeniem do lodówki. Kupiłabym inne nasiona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Laura · 4 lat temu
    Pół godziny to za krótko, najlepiej zostawić to na noc, jeżeli nie to na 2 godziny, a nie PÓŁ XD. Nieważne czy będzie to z cukrem, syropem, cynamonem - ZAWSZE SIĘ ZETNIE(napęcznieje), wystarczy zostawić na dłużej i co jakiś czas mieszać żeby nie ma grudek, sklejonych ze sobą kupek nasion :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Viola · 3 lat temu
      Przecież w przepisie jest napisane "wstawić do lodówki na kilka godzin". Proszę doczytać ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tola · 3 lat temu
      Można chwilę pogotowac na mini. temp. cały czas mieszając, wtedy nie musimy na noc do ldówy wstawiać. Wystarczą 2-3 godz i gotowe😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Mega
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Niestety mi sie ściął ☹️ Nie wiem co zrobilam zle
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Martyna · 4 lat temu
      Nasiona mogły być stare. Zauważyłam, że z czasem tracą swoje właściwości żelujące.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Agnieszka · 3 lat temu
        ....i to by się zgadzało - ja użyłam starych nasion i też mi się nie ścięło tak jak powinno ... :?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Olga · 1 lat temu
          Nasionka bardzo różnie się zachowują, czasem przy chia z nowo otwartej paczki też nie widziałam właściwego efektu. Obecnie na wszelki wypadek staram się zalewać je ciepłym mlekiem i wówczas czekam do pełnego ostudzenia (30-60 minut) z kilkukrotnym mieszaniem przed włożeniem do lodówki - wychodzi:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 5 lat temu
    pyszny, zdrowy i bardzo prosty przepis <3
    super smakuje z dżemem i swieżymi owocami,
    uwaga dla tych, co chcą zrobić: raz probowalam zastapić cynamon cukrem waniliowym i calośc nie zgęstniała, więc prawdopodobnie pełni on tu nie tylko funkcję przyprawy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Meryl · 4 lat temu
      Ja robiłam bez cynamonu :) i wyszedł idealny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      kobuma · 4 lat temu
      może za krótko się ścinał?...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aleksandra · 3 lat temu
      Ja dodałam raz kakao typu Puchatek i bez problemu udał się 🙂 ale zawsze wstawiam na całą noc do lodówki. Może czas namaczania ma decydujący wpływ.