Domowy budyń o smaku czekoladowym. Pyszny, prosty, naturalny i z czekoladą. W smaku budyń jest umiarkowanie czekoladowy.
Składniki na ok. 4 porcje:
500 ml mleka
60 g czekolady gorzkiej
2 żółtka
30 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać drobno.
1,5 szklanki (375 ml) mleka zagotować.
W tym czasie wymieszać pozostałe mleko dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem i skrobią ziemniaczaną.
Do gotującego się mleka dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać wymieszane mleko z żółtkami, cukrem i skrobią, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje.
Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
Wariant Thermomix
Składniki na ok. 4 porcje:
500 g mleka
60 g czekolady gorzkiej
2 żółtka
30 g cukru
30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do naczynia miksującego. Zmiksować 10s./ obr. 8.
Dodać mleko, żółtka, cukier i skrobię i ugotować budyń 7 minut/100°C/ obr.3.
Gotowy budyń przelać do miseczek lub pucharków. Podawać od razu. Jeśli budyń ma być podawany na zimno, polecam przykryć go od razu folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
Przepyszny budyń, gładki i delikatny w konsystencji, szybki w wykonaniu. Lubię gdy przepis ma podane wartości wagowe, bo jak widzę przepis na szklanki to od razu uciekam, szklanka szklance nie równa. Polecam 🙂