Krem bawarski

15 Komentarzy
Krem bawarski

Krem bawarski to mocny konkurent dla deseru Panna Cotta. Jest do niego mocno podobny, ale konsystencję ma bardziej puszystą, piankową. Jest słodki, aksamitny, a smakuje najlepiej ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Jestem pewna, że go polubicie :)

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 2 żółtka
  • laska wanilii
  • 40 g cukru pudru
  • 2 ¼ łyżeczki żelatyny w proszku (lub 3 listki żelatyny)
  • 200 ml mleka
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • świeże owoce lub mus owocowy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody.
  3. Do garnka wlać mleko. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Zagotować.
  4. W tym czasie zmiksować na najwyższych obrotach żółtka z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. (Polecam przelać mleko przez sitko. Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
  5. Całą masę przelać z powrotem do garnka (ponownie umytego) i podgrzewać w kąpieli wodnej*, mieszając łyżką, ok. 8- 10 minut, aż masa będzie mocno ciepła i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Można ewentualnie podgrzewać masę ok. 5 minut bezpośrednio na palniku, na małej mocy palnika. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy).
  6. Garnek z masą ściągnąć z pieca. Wmieszać trzepaczką napęczniałą żelatynę. (Żelatynę w listkach wyciągnąć z wody i wody nie dodawać). Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, a następnie schłodzić w lodówce.
  7. Gdy masa zacznie tężeć (po ok. 15 minutach), ubić śmietanę na sztywno. Połączyć delikatnie trzepaczką.
  8. Okrągłe, małe foremki** opłukać zimną wodą. Rozlać gotowy krem i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  9. Chcąc wyciągnąć krem, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na kilka sekund do miski z gorącą wodą. (Kilka sekund w przypadku foremki ceramicznej, a foremkę metalową włożyć dosłownie na sekundę). Następnie ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
  10. Krem można ozdobić owocami lub musem owocowym, zrobionym ze zmiksowanych owoców, osłodzonych ewentualnie cukrem do smaku.

Uwagi:

* Garnek z masą jajeczną umieścić na większym garnku z małą ilością gotującej się wody. Woda z garnka nie może dotykać dna garnka z masą i powinna się gotować na małej mocy palnika.

** Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160 ml pojemności. Masę można przełożyć również do szklaneczek lub pucharków i tak serwować, bez odwracania na talerz.

Kuchnia:

Bawarska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Krem bawarski Krem bawarski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 11 miesięcy temu
    Witam czy tak przygotowany krem można użyć to tortu do przekładnia biszkoptu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 5 lat temu
    Przepyszny prosty w przygotowaniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 10 lat temu
    Dzisiaj robiłam ten deser według przepisu . Wyszedł przepysznie !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    Aleksandro, krem jest najsmaczniejszy, gdy jest przygotowany według przepisu. Polecam laskę wanilii. Możesz zamiennie dać cukier waniliowy, ale to już nie całkiem to samo. Jeśli chcesz to możesz dać szczyptę cynamonu, ale mnie pasuje tutaj wanilia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aleksandra · 11 lat temu
    Witam;) Deser wygląda smakowicie i chciałam spróbować go sprawdzić, ale czym mogę zastąpić laskę wanilii? A jaką ilość cynamonu?( czytałam powyższe komentarze)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorka · 11 lat temu
    No to kolejny przepis będzie wypróbowany! ;)
    Specjalnie na wizytę Teściowej ;) Oby im smakował!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    Olu, Wyjdzie, ale będzie inaczej smakować ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    OLA · 11 lat temu
    Czy moze być cynamon zamiast wanili bo nie mam ;/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Artur · 12 lat temu
    Wczoraj zrobiłem i wszystkim smakował. Dziś robię ponownie tylko z galaretką malinową. Dzięki za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 12 lat temu
    Pannę cottę znam, robiłam nie raz, ale krem bawarski póki co jeszcze w mojej kuchni nie zaistniał. Ale ta piankowość mnie bardzo zaciekawiła :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Madziu,dziękuję. Mam Nicon D90 :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Szczypiór · 12 lat temu
    Pyszny deser. super zdjęcie. Mam pytanie. Jakim aparatem robi pani zdjęcia .?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dzikowiec · 12 lat temu
    Wygląda doskonale! Na pierwszy rzut oka przypomina panna cottę, ale przygotowanie faktycznie jest inne. Muszę spróbować :)