Krem bawarski to mocny konkurent dla deseru Panna Cotta. Jest do niego mocno podobny, ale konsystencję ma bardziej puszystą, piankową. Jest słodki, aksamitny, a smakuje najlepiej ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Jestem pewna, że go polubicie :)
Składniki na ok. 5 porcji:
2 żółtka
laska wanilii
40 g cukru pudru
2 ¼ łyżeczki żelatyny w proszku (lub 3 listki żelatyny)
200 ml mleka
250 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Dodatkowo (opcjonalnie):
świeże owoce lub mus owocowy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody.
Do garnka wlać mleko. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Zagotować.
W tym czasie zmiksować na najwyższych obrotach żółtka z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Ugotowane mleko ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii. Gorące mleko wlewać cienkim strumieniem do masy jajecznej, mieszając trzepaczką. (Polecam przelać mleko przez sitko. Wlewać powoli, aby żółtka się nie zwarzyły).
Całą masę przelać z powrotem do garnka (ponownie umytego) i podgrzewać w kąpieli wodnej*, mieszając łyżką, ok. 8- 10 minut, aż masa będzie mocno ciepła i będzie utrzymywać się na tylnej stronie łyżki. (Można ewentualnie podgrzewać masę ok. 5 minut bezpośrednio na palniku, na małej mocy palnika. Nie należy się śpieszyć i nie zwiększać mocy palnika. Masy nie można za mocno podgrzać, bo się zwarzy).
Garnek z masą ściągnąć z pieca. Wmieszać trzepaczką napęczniałą żelatynę. (Żelatynę w listkach wyciągnąć z wody i wody nie dodawać). Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, a następnie schłodzić w lodówce.
Gdy masa zacznie tężeć (po ok. 15 minutach), ubić śmietanę na sztywno. Połączyć delikatnie trzepaczką.
Okrągłe, małe foremki** opłukać zimną wodą. Rozlać gotowy krem i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Chcąc wyciągnąć krem, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na kilka sekund do miski z gorącą wodą. (Kilka sekund w przypadku foremki ceramicznej, a foremkę metalową włożyć dosłownie na sekundę). Następnie ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
Krem można ozdobić owocami lub musem owocowym, zrobionym ze zmiksowanych owoców, osłodzonych ewentualnie cukrem do smaku.
Uwagi:
* Garnek z masą jajeczną umieścić na większym garnku z małą ilością gotującej się wody. Woda z garnka nie może dotykać dna garnka z masą i powinna się gotować na małej mocy palnika.
** Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160 ml pojemności. Masę można przełożyć również do szklaneczek lub pucharków i tak serwować, bez odwracania na talerz.
Aleksandro, krem jest najsmaczniejszy, gdy jest przygotowany według przepisu. Polecam laskę wanilii. Możesz zamiennie dać cukier waniliowy, ale to już nie całkiem to samo. Jeśli chcesz to możesz dać szczyptę cynamonu, ale mnie pasuje tutaj wanilia.
Witam;) Deser wygląda smakowicie i chciałam spróbować go sprawdzić, ale czym mogę zastąpić laskę wanilii? A jaką ilość cynamonu?( czytałam powyższe komentarze)