Panna Cotta

53 Komentarzy
Panna Cotta

Panna Cotta to klasyczny, bardzo prosty, włoski deser. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany dodaje się cukier i często wanilię, a usztywnia żelatyną. Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerz. Żelatyny należy dodać tyle, aby deser trzymam kształt, ale nie był za sztywny. Całość powinna drgać na talerzu. Deser ten jest bardzo kremowy i pyszny. Najlepiej podawać go z owocami sezonowymi.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 40 g cukru
  • laska wanilii
  • 2 ¼ łyżeczki żelatyny (lub 3 listki żelatyny)

Dodatkowo:

  • ok. 300 g truskawek
  • ok. 1 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
  3. Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na niskiej mocy palnika, często mieszając, przez 10 minut. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
  4. Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
  5. Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160 ml pojemności). Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc.
  6. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na kilka sekund do miski z gorącą wodą. (Kilka sekund w przypadku foremki ceramicznej, a foremkę metalową włożyć dosłownie na sekundę). Następnie ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
  7. Odłożyć kilka truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. Udekorować odłożonymi truskawkami.

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 500 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 40 g cukru
  • laska wanilii
  • 2 ¼ łyżeczki żelatyny (lub 3 listki żelatyny)

Dodatkowo:

  • ok. 300 g truskawek
  • ok. 1 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
  3. Śmietanę wlać do naczynia miksującego. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Podgrzewać 10 min./90°C/obr.2.
  4. Dodać napęczniałą żelatynę i zmiksować 1 min./obr. 4.
  5. Dalej postępować jak powyżej od punktu 5.

Kuchnia:

Włoska

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Panna Cotta Panna Cotta
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    witam, czy zamiast laski wanilii można dodać olejek waniliowy lub esencję waniliową? jeśli tak, to wtedy ile którego? z góry dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Słodka śmietana czyli chodzi o kremówkę? 😅
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Mogę dać zamiast laski wanilii cukier waniliowy? Jeśli tak to ile ? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Polecam przepis - 10 razy testowany, zawsze udany.Zamiast cukru używam maltitol.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 3 lat temu
    Dzień dobry :) Chciałam się zapytać czy można zastąpić laskę wanilii cukrem waniliowym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 4 lat temu
    Panna cotta wyszla super :) mam tylko jeden problem, wszystkie ziarenka wanilii spadły na sam dół foremki, da się jakoś temu zapobiec?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak się dzieje. U mnie też były na dole. (Widać na zdjęciach). Jeśli chcesz mieć je równomiernie rozłożone, to należałoby poczekać, aż śmietana zacznie lekko tężeć i dopiero rozłożyć ją do foremek ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 4 lat temu
    Bardziej się nada zwykła żelatyna czy żelatyna Fix ? Proszę o szybką odpowiedź :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mika · 4 lat temu
    Przepis rewelacyjny! Polecam 🙂. Też się bałam, że będzie za mało żelatyny, ale wyszło idealnie. Zamiast truskawek zawsze daję maliny - świetnie podbijają smak 🙂.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    U mnie z przepisu na termomix wyszło wszystko ekstra. Po 2 h w lodówce już było super :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bea · 4 lat temu
    Niestety, drugie podejście i deser nie jest galaretką tylko gęstą śmietaną. Za drugim razem dodałam więcej żelatyny ale to nie pomogło...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justa · 4 lat temu
      Ja cale przygotowanie zaczynam od zelatyny. Rozpuszczam ja w goracej wodzie i czekam, aby ostygla... ale jeszcze nie gestniala. Musi byc dobrze rozpuszczona, aby latwiej laczyla sie z innymi skladnikami. Tak przygotowana w polaczeniu ze smietanka stezeje na 100% ! 2 lyzeczki na 500g smietany to ilosc wystarczajaca. Powodzenia!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Śmietany się nie gotuje!!!! Po co to robić? Sens jej podgrzania jest taki, by żelatyna się w niej dobrze rozpuściła. Miksowanie też nie ma żadnego sensu. Takiego bzdurnego przepisu na panna cottę jeszxze nie widziałam!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Dag · 5 lat temu
      Śmietana słodka (śmietanka) gęstnieje podczas gotowania, dzięki czemu nie trzeba jej dużo żelatyny a konsystencja deseru jest bardziej kremowa a nie jak galaretki. Deser nazywa sie "Panna Cotta" co oznacza dosłownie "śmietana gotowana". W termomikskie ma być ustawione miksowanie żeby konsystencja była równa i nic nie przywarło, bo ręcznie nie mieszasz - w zwykłym przepisie nie ma o tym mowy. Zastanów się czasem zanim skomentujesz...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 5 lat temu
    Nie mialam laski wanilii, wiec dodalam olejek i zmielona wanilie. Smak jest boski!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolinka · 7 lat temu
    łyżeczki mają być płaskie czy kopiate? ostatnio mi nie wyszła i była płynna :( ale i tak pszepyszna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 8 lat temu
    Zrobiłam panna cotte juz kilka razy wg. tego przepisu - za każdym razem wychodzi znakomita! :) Dodałabym tylko informację, żeby przed dodaniem namoczonej żelatyny do śmietany dodatkowo tę żelatynę rozmieszać z gorącą śmietaną bo inaczej jest skawalona. Ale ogólnie przepis jest super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elwira · 8 lat temu
    Czy Bym mogła bez laski wanilii? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    robert · 9 lat temu
    zabrakło mi w domu śmietanki czy mogę użyć mleka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justa · 4 lat temu
      Nie. Ten jak i do crem brule jest oparty na smietanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    justyna · 9 lat temu
    [quote]Gdzie mozna kupic laske wanilli??[/quote]
    w sklepie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Chase · 9 lat temu
    Przepis wypróbowałem, wyszło bardzo fajnie :). Że była to pierwsza panna cotta jaką w życiu jadłem, to wydała mi się diabelnie słodka (do tego stopnia, że następnym razem chcę użyć tylko połowy cukru). To ma wychodzić aż tak słodkie? ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Czy zamiast laski wanilii mogę dodać cukier waniliowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 10 lat temu
    [quote]Gdzie mozna kupic laske wanilli??[/quote]
    W każdym dużym markecie, w dziale przypraw