Panna Cotta to klasyczny, bardzo prosty, włoski deser. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany dodaje się cukier i często wanilię, a usztywnia żelatyną. Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerz. Żelatyny należy dodać tyle, aby deser trzymam kształt, ale nie był za sztywny. Całość powinna drgać na talerzu. Deser ten jest bardzo kremowy i pyszny. Najlepiej podawać go z owocami sezonowymi.
Składniki na 4 porcje:
500 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
40 g cukru
laska wanilii
2 ¼ łyżeczki żelatyny (lub 3 listki żelatyny)
Dodatkowo:
ok. 300 g truskawek
ok. 1 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na niskiej mocy palnika, często mieszając, przez 10 minut. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160 ml pojemności). Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc.
Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na kilka sekund do miski z gorącą wodą. (Kilka sekund w przypadku foremki ceramicznej, a foremkę metalową włożyć dosłownie na sekundę). Następnie ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
Odłożyć kilka truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. Udekorować odłożonymi truskawkami.
Wariant Thermomix:
Składniki:
500 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
40 g cukru
laska wanilii
2 ¼ łyżeczki żelatyny (lub 3 listki żelatyny)
Dodatkowo:
ok. 300 g truskawek
ok. 1 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
Śmietanę wlać do naczynia miksującego. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Podgrzewać 10 min./90°C/obr.2.
Dodać napęczniałą żelatynę i zmiksować 1 min./obr. 4.
[b]lislislis[/b] ponieważ wnętrze wanilii, czyli ziarenka są najbardziej aromatyczne, a chcemy, aby nasz deser pachniał ładnie wanilią. Wrzucając zamkniętą laskę wanilii nie uzyskamy tak intensywnego aromatu.
Generalnie mozna sprobowac ze wszystkim :) Wlosi podaja z owocami czerwonymi: truskawki jagody maliny jezyny, ale tez musem z kiwi brzoskwini i co tam znajda...
[b]Olu[/b] dobrze by było mieć laskę wanilii. Bez niej też wyjdzie. Jeśli dodasz cukier waniliowy to o tyle samo zmniejsz ilość normalnego cukru, żeby nie było za słodkie.