Panna Cotta

53 Komentarzy
Panna Cotta

Panna Cotta to klasyczny, bardzo prosty, włoski deser. Panna Cotta oznacza gotowaną śmietankę. Do śmietany dodaje się cukier i często wanilię, a usztywnia żelatyną. Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerz. Żelatyny należy dodać tyle, aby deser trzymam kształt, ale nie był za sztywny. Całość powinna drgać na talerzu. Deser ten jest bardzo kremowy i pyszny. Najlepiej podawać go z owocami sezonowymi.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 40 g cukru
  • laska wanilii
  • 2 ¼ łyżeczki żelatyny (lub 3 listki żelatyny)

Dodatkowo:

  • ok. 300 g truskawek
  • ok. 1 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody.
  3. Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na niskiej mocy palnika, często mieszając, przez 10 minut. (Uważać, żeby śmietana nie przywarła do dna garnka). Garnek ściągnąć z pieca i wyciągnąć laskę wanilii.
  4. Gorącą śmietanę wymieszać dokładnie z żelatyną.
  5. Okrągłe, małe foremki opłukać zimną wodą. (Mogą być również ramekiny, miseczki lub filiżanki. U mnie foremka ma 160 ml pojemności). Rozlać gotową śmietanę. Poczekać, aż ostygnie do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc.
  6. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na kilka sekund do miski z gorącą wodą. (Kilka sekund w przypadku foremki ceramicznej, a foremkę metalową włożyć dosłownie na sekundę). Następnie ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
  7. Odłożyć kilka truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree truskawkowe rozlać wkoło deseru. Udekorować odłożonymi truskawkami.

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 500 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 40 g cukru
  • laska wanilii
  • 2 ¼ łyżeczki żelatyny (lub 3 listki żelatyny)

Dodatkowo:

  • ok. 300 g truskawek
  • ok. 1 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody.
  3. Śmietanę wlać do naczynia miksującego. Dodać cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Podgrzewać 10 min./90°C/obr.2.
  4. Dodać napęczniałą żelatynę i zmiksować 1 min./obr. 4.
  5. Dalej postępować jak powyżej od punktu 5.

Kuchnia:

Włoska

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Panna Cotta Panna Cotta
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Kasiu[/b] mleka nie ma w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Czy nie trzeba dodawać mleka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]lislislis[/b] ponieważ wnętrze wanilii, czyli ziarenka są najbardziej aromatyczne, a chcemy, aby nasz deser pachniał ładnie wanilią. Wrzucając zamkniętą laskę wanilii nie uzyskamy tak intensywnego aromatu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lislislis · 10 lat temu
    Po co wyciągamy ziarenka z laski wanilii skoro później i tak wrzucamy ja z ziarenkami??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justa · 4 lat temu
      Zeby smietanka przeszla aromatem wanilii... liczy sie smak i zapach :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    klaudia · 10 lat temu
    Gdzie mozna kupic laske wanilli??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Olu[/b] sos możesz również zrobić z mrożonych owoców. A z sezonowych owoców polecam puree z mango.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Czy można dać coś innego zamiast truskawek? o ej porze roku niestety nie ma świeżych :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justa · 4 lat temu
      Generalnie mozna sprobowac ze wszystkim :) Wlosi podaja z owocami czerwonymi: truskawki jagody maliny jezyny, ale tez musem z kiwi brzoskwini i co tam znajda...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnesa · 11 lat temu
    deser pycha jest lepszy niż ten z paczek w proszku winiary następnym razem zrobie w gumowych pojemnikach na muffinki może łatwiej się będzie wyjmowoło
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 12 lat temu
    Dodajcie jeszcze jeśli macie ochotę dwie trzy łyżki wytrawnego białego wina... mniam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    eugenie · 12 lat temu
    po prostu pyszne, smacznego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Olu[/b] dobrze by było mieć laskę wanilii. Bez niej też wyjdzie. Jeśli dodasz cukier waniliowy to o tyle samo zmniejsz ilość normalnego cukru, żeby nie było za słodkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    Jeśli ktoś nie może nigdzie znaleźć laski wanilii, to można użyć cukru waniliowego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwcia · 12 lat temu
    niebo w gebie..poprostu pycha..;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 12 lat temu
    Pyszności i w odpowiednich barwach :)