Topper z czekolady

Napisz komentarz
Topper z czekolady

Topper na tort służy do jego przystrojenia. Może to być liczba ukończonych lat solenizanta, krótki napis/ logo lub jakiś wzór. Topper można zamówić gotowy w internecie, ale domowym sposobem można za pomocą roztopionej czekolady zrobić go samemu. Do jego przygotowania potrzebujemy szablon. Można poszukać wybrany wzór w internecie i go wydrukować lub według zdolności naszkicować samemu.

Topper z czekolady jest dość prosty do przygotowania. Jego wadą jest to, że w ciepłe dni jest nietrwały, ponieważ czekolada się topi. Ja takie toppery przygotowałam na komunię świętą i wbiłam je w torty zaraz przed podaniem. Można je przygotować wcześniej i do użycia mogą leżeć w lodówce. Należy również uważać, aby wzór nie miał za cienkich części, aby czekolada nie pękła. Należy wybrać wzór prosty, nie za mały, aby kontury się nie zlały po wypełnieniu czekoladą i w miarę szeroki, aby zastygnięta czekolada się nie połamała.

Patyczek można przykleić z przodu lub z tyłu toppera. Jeśli przeszkadza z przodu to można wypełnić wzór czekoladą, posypać posypką, a gdy zastygnie odwrócić i od tyłu przykleić patyczek, jak np. w tym przepisie: "Tort na roczek z misiem".

Składniki:

  • kilka kostek czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej
  • posypka cukrowa
  • patyczki do lizaków/ cake pops lub szaszłyków

Sposób przygotowania:

  1. Wybrać i wydrukować szablon lub naszkicować.
  2. Kartkę z szablonem ułożyć na desce. Na kartce położyć kawałek najlepiej białego papieru do pieczenia. (Może też być ciemny, jeśli będzie szablon widoczny).

2

  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Poczekać, aż trochę ostygnie, aby nie była mocno płynna. Przełożyć do jednorazowego worka cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg i wycisnąć czekoladę na przygotowany papier do pieczenia, zaczynając od brzegów, a następnie wypełniając środek. Warstwa czekolady nie powinna być za cienka.

3

  1. Ułożyć patyczek i zalać go czekoladą ostrożnie, aby nie rozlała się na boki.

4

  1. Czekoladę posypać posypką cukrową.
  2. Posypkę przyklejoną na brzegach można delikatnie wyrównać/ poprzesuwać np. patyczkiem.

5

  1. Deskę z topperem wstawić do lodówki do stężenia czekolady.
  2. Gotową dekorację ściągnąć ostrożnie z papieru. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Topper z czekolady Topper z czekolady Topper z czekolady
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!