Topper z czekolady
Topper na tort służy do jego przystrojenia. Może to być liczba ukończonych lat solenizanta, krótki napis/ logo lub jakiś wzór. Topper można zamówić gotowy w internecie, ale domowym sposobem można za pomocą roztopionej czekolady zrobić go samemu. Do jego przygotowania potrzebujemy szablon. Można poszukać wybrany wzór w internecie i go wydrukować lub według zdolności naszkicować samemu.
Topper z czekolady jest dość prosty do przygotowania. Jego wadą jest to, że w ciepłe dni jest nietrwały, ponieważ czekolada się topi. Ja takie toppery przygotowałam na komunię świętą i wbiłam je w torty zaraz przed podaniem. Można je przygotować wcześniej i do użycia mogą leżeć w lodówce. Należy również uważać, aby wzór nie miał za cienkich części, aby czekolada nie pękła. Należy wybrać wzór prosty, nie za mały, aby kontury się nie zlały po wypełnieniu czekoladą i w miarę szeroki, aby zastygnięta czekolada się nie połamała.
Patyczek można przykleić z przodu lub z tyłu toppera. Jeśli przeszkadza z przodu to można wypełnić wzór czekoladą, posypać posypką, a gdy zastygnie odwrócić i od tyłu przykleić patyczek, jak np. w tym przepisie: "Tort na roczek z misiem".
Składniki:
- kilka kostek czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej
- posypka cukrowa
- patyczki do lizaków/ cake pops lub szaszłyków
Sposób przygotowania:
- Wybrać i wydrukować szablon lub naszkicować.
- Kartkę z szablonem ułożyć na desce. Na kartce położyć kawałek najlepiej białego papieru do pieczenia. (Może też być ciemny, jeśli będzie szablon widoczny).
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Poczekać, aż trochę ostygnie, aby nie była mocno płynna. Przełożyć do jednorazowego worka cukierniczego lub woreczka do mrożenia. Odciąć jeden róg i wycisnąć czekoladę na przygotowany papier do pieczenia, zaczynając od brzegów, a następnie wypełniając środek. Warstwa czekolady nie powinna być za cienka.
- Ułożyć patyczek i zalać go czekoladą ostrożnie, aby nie rozlała się na boki.
- Czekoladę posypać posypką cukrową.
- Posypkę przyklejoną na brzegach można delikatnie wyrównać/ poprzesuwać np. patyczkiem.
- Deskę z topperem wstawić do lodówki do stężenia czekolady.
- Gotową dekorację ściągnąć ostrożnie z papieru. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!