Lizaki z izomaltu

Napisz komentarz
Lizaki z izomaltu

Lizaki z izomaltu to prosta i szybka jadalna dekoracja tortu dziecięcego. Na ich widok uśmiechnie się każda dziecięca buzia :). Lizaki można zrobić przezroczyste lub zabarwić wybranym barwnikiem spożywczym. Dodatkowo można ozdobić je kolorową posypką cukrową, którą należy od razu posypać gotowego lizaka, zanim zdąży zastygnąć. Jeśli macie dodatkowo foremki silikonowe do lizaków to dopiero wyjdą ładne i kształtne.

Składniki na ok. 5 lizaków:

  • ok. 50 g izomaltu
  • dowolny barwnik spożywczy (u mnie różowy Wilton w żelu)
  • posypka cukrowa (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • mata silikonowa
  • patyczki do cake pops/ lizaków lub patyczki do szaszłyków
  • stalowy, nieduży garnek
  • metalowa łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Na blacie rozłożyć matę silikonową i ułożyć patyczki do lizaków w odstępach.
  2. Izomalt wsypać do garnka. Roztopić na średniej mocy palnika. (Gdy izomalt zacznie się roztapiać, można mieszać łyżeczką lub silikonową szpatułką, ale najlepiej nie za dużo, aby nie powstało za dużo pęcherzyków powietrza).
  3. Gdy izomalt się roztopi i będzie płynny można ostrożnie dodać na wykałaczce trochę wybranego barwnika spożywczego i wymieszać łyżeczką, aż powstanie jednolity kolor. (Ja zrobiłam pierwszy lizak bezbarwny, a następnie dodawałam coraz to więcej różowego barwnika).
  4. Postępując szybko, nalewać łyżeczką izomalt na koniec patyczka, tworząc kółka. Jeśli chcemy lizaka posypać posypką cukrową to należy zrobić to od razu, bo izomalt szybko zastyga. (Gdyby izomalt zacząć gęstnieć, postawić go z powrotem na rozgrzanym palniku).

2

3

  1. Pozostawić na ok. 15 minut, aż izomalt będzie chłodny.
  2. Ściągnąć lizaki ostrożnie z maty i udekorować nimi tort lub ułożyć na kawałku papieru do pieczenia, przełożyć do pojemnika, tak aby lizaki się nie dotykały, zamknąć i przechowywać w suchym miejscu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Lizaki z izomaltu
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!