Miś z masy cukrowej
Miś przygotowany z masy cukrowej sprawdzi się jako dekoracja tortu dla najmłodszych. Miś z sercem będzie również idealną dekoracją walentynkową. Miś jest nieskomplikowany w przygotowania, ale trzeba mu poświęcić chwilę na jego uformowanie, a następnie odczekać co najmniej 1 dzień, aby mógł wyschnąć.
Miś jest na tyle wdzięczną figurką, że nawet jeśli trochę wyjdzie koślawy np. przechyli mu się lekko głowa lub rozjedzie trochę tułów od ciężaru masy to i tak powinien wyglądać dobrze. W efekcie końcowym każda niedoskonałość może wyglądać, jakby była zamierzona. Oczywiście mam na myśli niewielkie niedociągnięcia ;)
Składniki na misia o wymiarach ok. 7,5cm wysokości i 5,5cm szerokości:
- ok. 120 g białej masy cukrowej*
- barwnik spożywczy (u mnie różowy, czerwony i czarny firmy Wilton w żelu)
- woda (lub klej spożywczy)
- cukier puder do podsypywania
Dodatkowo:
- ostry nożyk do wycinania
- 2 wykałaczki
- wałek do ciasta
- foremka serce (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- 100 g masy cukrowej zabarwić różowym barwnikiem spożywczym. (Do masy dodać troszkę barwnika i zagnieść, do uzyskania jednolitego koloru. Gdy masa będzie się kleić, podsypywać cukrem pudrem).
- Odważyć 50 g masy i uformować tułów, jak na załączonym zdjęciu. W środek tułowia, od góry do dołu, wbić wykałaczkę, aby głowa dobrze się trzymała.
- Odważyć 25 g masy i uformować kulkę na głowę i lekko ją spłaszczyć. Kulkę przyłożyć do tułowia (obok wykałaczki). Przyciąć wykałaczkę, jeśli wystaje ponad głowę. Głowę nałożyć na wykałaczkę.
- Odważyć 10 g masy i uformować dwie nogi, robiąc dwa wałeczki, które z jednej strony są cieńsze.
- Z grubszej strony wałeczki wygiąć do góry, robiąc stopy.
- Nogi przykleić na wodzie do tułowia i lekko docisnąć.
- Małą ilość masy cukrowej zabarwić czerwonym barwnikiem spożywczym. Masę rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie i wyciąć serce. (Można użyć foremki w kształcie serca. Ja nie miałam foremki o pasującej wielkości, więc naszkicowałam na masie wykałaczką serce i wycięłam je ostrym nożykiem).
- Serce przykleić na wodzie do tułowia misia.
- Odważyć 5 g masy różowej i zrobić dwa wałeczki na ręce, z jednej strony cieńsze.
- Ręce przykleić na wodzie do tułowia i lekko docisnąć.
- Uformować małą kuleczkę z różowej masy na uszy. Kulkę przeciąć nożykiem na pół i obie połowy lekko spłaszczyć.
- Małą ilość białej masy cukrowej zabawić różowym barwnikiem na róż delikatniejszy niż ten, z którego jest zrobiony miś. Z tej masy zrobić dwie małe kuleczki i przykleić na środku uszek.
- Również z tej masy zrobić kółko/ bardziej owal na pyszczek oraz dwie kuleczki na stópki. Pyszczek i uszka przykleić do głowy oraz dwie kulki na stópki.
- Wykałaczką namalować buzię misia.
- Małą ilość masy cukrowej zabarwić czarnym barwnikiem spożywczej. Z tej masy zrobić większą kulkę na nos i dwie malutkie kuleczki na oczy, następnie przykleić.
- Gotowego misia pozostawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 dzień, aby masa wyschła.
Uwagi:
* Użyłam zwykłej masy cukrowej, ale czytałam, że bardzo dobra jest masa do modelowania figurek Saracino.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
lub pisz komentarz jako gość
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!