Dekoracja z papieru ryżowego
Bardzo prosta i efektowna dekoracja tortu. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko papier ryżowy i barwnik spożywczy o dowolnym kolorze. Kolorowy, pofalowany papier ryżowy pięknie prezentuje się na torcie lub przyklejony do jego boku.
Składniki:
- papier ryżowy (kilka sztuk)
- barwnik spożywczy (w żelu, proszku lub płynie)
- woda
- mata silikonowa lub papier do pieczenia
- wykałaczki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Do miski (większej niż średnica papieru ryżowego) nalać letniej lub zimnej wody. Dodać trochę barwnika spożywczego i wymieszać. (Im mocniej zabarwiona woda, tym intensywniejszy kolor dekoracji).
- Do miski z wodą włożyć jeden papier ryżowy. Poczekać chwilę, aż zmięknie.
- Wyciągnąć go z wody na matę silikonową lub papier do pieczenia i uformować dowolnie np. chwycić ręką za brzeg papieru ryżowego i przeciągnąć go po macie/ papierze do pieczenia. Powstanie jakby liść/ wachlarz. Można go jeszcze uformować palcami. Końcówkę tak uformowanego papieru można zawinąć na wykałaczkę. (Dzięki wykałaczce nie zrobimy dużych dziur w torcie).
- Można również papier do pieczenia pognieść w rękach, aby był pofalowany/ nierówny lub matę ułożyć nierówno (np. pospinać spinaczami) i ułożyć namoczony papier ryżowy. (Jak widać na powyższym zdjęciu dwa zielone papiery ryżowe na papierze do pieczenia).
- Pozostawić do zaschnięcia na kilkanaście godzin np. na noc. (Jeśli chcecie przyspieszyć proces suszenia to można użyć suszarki do włosów).
- Gotowe ozdoby są trwałe i można je przechowywać w suchym miejscu bardzo długo. Należy je tylko zabezpieczyć przed kurzem i połamaniem.
Uwaga:
- Na zdjęciu pierwszym wyschniętą dekorację spryskałam jadalnym, złotym sprayem.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 24173
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!