Dekoracja z papieru ryżowego

Napisz komentarz
Dekoracja z papieru ryżowego

Bardzo prosta i efektowna dekoracja tortu. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko papier ryżowy i barwnik spożywczy o dowolnym kolorze. Kolorowy, pofalowany papier ryżowy pięknie prezentuje się na torcie lub przyklejony do jego boku.

Składniki:

  • papier ryżowy (kilka sztuk)
  • barwnik spożywczy (w żelu, proszku lub płynie)
  • woda
  • mata silikonowa lub papier do pieczenia
  • wykałaczki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski (większej niż średnica papieru ryżowego) nalać letniej lub zimnej wody. Dodać trochę barwnika spożywczego i wymieszać. (Im mocniej zabarwiona woda, tym intensywniejszy kolor dekoracji).
  2. Do miski z wodą włożyć jeden papier ryżowy. Poczekać chwilę, aż zmięknie.

2

  1. Wyciągnąć go z wody na matę silikonową lub papier do pieczenia i uformować dowolnie np. chwycić ręką za brzeg papieru ryżowego i przeciągnąć go po macie/ papierze do pieczenia. Powstanie jakby liść/ wachlarz. Można go jeszcze uformować palcami. Końcówkę tak uformowanego papieru można zawinąć na wykałaczkę. (Dzięki wykałaczce nie zrobimy dużych dziur w torcie).

3

4

5

  1. Można również papier do pieczenia pognieść w rękach, aby był pofalowany/ nierówny lub matę ułożyć nierówno (np. pospinać spinaczami) i ułożyć namoczony papier ryżowy. (Jak widać na powyższym zdjęciu dwa zielone papiery ryżowe na papierze do pieczenia).
  2. Pozostawić do zaschnięcia na kilkanaście godzin np. na noc. (Jeśli chcecie przyspieszyć proces suszenia to można użyć suszarki do włosów).
  3. Gotowe ozdoby są trwałe i można je przechowywać w suchym miejscu bardzo długo. Należy je tylko zabezpieczyć przed kurzem i połamaniem.

Uwaga:

  • Na zdjęciu pierwszym wyschniętą dekorację spryskałam jadalnym, złotym sprayem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Dekoracja z papieru ryżowego Dekoracja z papieru ryżowego
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!