Babka czekoladowa

11 Komentarzy
Babka czekoladowa

Prosta i szybka do przygotowania babka o smaku czekoladowym, z kawałkami czekolady w środku. Dla wzmocnienia smaku czekoladowego polecam polać babkę dodatkowo polewą czekoladową.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 220 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 200 g czekolady gorzkiej (lub 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej)

Polewa czekoladowa:

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady posiekać drobno. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę pszenną, skrobię, kakao i proszek do pieczenia.
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Miękkie masło zmiksować z cukrem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  5. Wymieszaną mąkę dodawać stopniowo razem z mlekiem do utartej masy i wymieszać. Nie mieszać za długo, tylko do momentu połączenia się składników. (Można mieszać ręcznie szpatułką lub robotem kuchennym chwilę i na najniższych obrotach).
  6. Białka ubić na sztywno i dodawać porcjami do ciasta, mieszając łyżką drewnianą lub szpatułką, stopniowo rozrzedzając ciasto.
  7. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
  8. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Piekę babkę dokładnie 65 minut).
  10. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  11. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę posiekać. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać 1 minutę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok lub w chłodne miejsce, aż polewa lekko zgęstnieje, a następnie polać ciasto.

Uwaga:

  • Przed przystąpieniem do pieczenia, należy pamiętać, aby tłuszcz, jajka i mleko wyciągnąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć bowiem temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Babka czekoladowaBabka czekoladowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 1 lat temu
    Czy może być bez czekolady ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Babka wychodzi pyszna,  tylko mam pytanie czy można dać dwie czekolady mlecznej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Babka ...rewelka, zawsze wychodzi, szczególnie lubiana przez męża
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Chętnie wypróbuje przepis, tylko chciałam użyć tradycyjnej formy do babki, czy muszę zmienić ilość składników?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sarah · 3 lat temu
    pyszne! dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Robert · 5 lat temu
    Wszystko ładnie i pięknie dodam że nie ma najmniejszego sensu dawać skrobi ziemniaczanej oraz ubijac osobno białko, i bez tego babka będzie rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Próbowałam, wyszło bardzo dobre , dokładnie jak na zdjęciu !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Ile gramów robi ten przepis?