Crostata z dżemem

14 Komentarzy
Crostata z dżemem

Włoska tarta z dżemem. Jedno z klasycznych, a jednocześnie najprostszych ciast. Kruche ciasto z dowolnym dżemem, przykryte kratką z ciasta kruchego. Proste w smaku i w wykonaniu. Wybierzcie ulubiony dżem, najlepiej niskosłodzony. Ważne, aby dżemu nie dać za dużo, bo ciasto będzie przesłodzone.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 3 żółtka
  • 70g cukru pudru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • ok. 250g dżemu, dowolnego (na zdjęciach truskawkowy i morelowy)

Dodatkowo:

  • 1 jajko lub żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto (najłatwiej najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką).
  2. Uformować z ciasta kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Formę na tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem. 2/3 ciasta wykleić w formie, wyklejając również niski brzeg. (Resztę ciasta odłożyć na bok). Ciasto nakłuć widelcem i posmarować dżemem. (Gdyby brzeg ciasta był za wysoki, należy obciąć go tak, aby wystawał lekko ponad dżem).
  4. Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości ok. 1,5- 2cm. Paski układać na dżemie, tworząc kratkę.

2

  1. Przy pomocy pędzelka posmarować kratkę z ciasta rozkłóconym jajkiem lub żółtkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na parę godzin, a najlepiej na noc do lodówki.

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Crostata z dżemem Crostata z dżemem Crostata z dżemem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 1 lat temu
    Bardzo dobre. Najlepsze na drugi dzień z lodówki 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Pyszności!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Ile piec jeśli się robi z podwójnej porcji ciasta? Czy dżemu tez dać podwójnie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Jeśli na dwa razy większą formę to piec jak w przepisie i ilość dżemu też należy podwoić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Pyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Pyszne ciasto, robiłam z domowym dżemem z truskawek i rabarbaru
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia Sucharska · 5 lat temu
    U nas przed pieczeniem wyszło tak :) Powidła śliwkowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Niestety ciasto okropnie się kruszyło. Wyłożyć formę to nie był problem, ale rozwałkować na paski nie było szans. Szkoda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malinka · 5 lat temu
    wyszła bardzo dobra.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 5 lat temu
    Crostata wyszła pyszna (ok) super prosty przepis. Ja użyłam konfitury brzoskwiniowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natii · 7 lat temu
    Zrobione ...wygląda apetycenie.
    Czy przed podaniem można wcześniej włożyć ciasto do piekarnika ? Czy lepiej temperatura pokojowa ?
    Blache pytanie wiem ..przepraszam ;)