Waniliowa babka budyniowa

16 Komentarzy

Waniliowa babka budyniowa

Babka pieczona jest bez dodatku mąki. Zamiast niej wypiek bazuje na budyniach waniliowych w proszku. To dzięki nim ma piękny żółty kolor. Jeśli wybierzecie budynie bezglutenowe, otrzymacie bezglutenową babkę. Babka jest bardzo smaczna, miękka i puszysta.

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

1 szklanka= 250ml

Składniki:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 240g masła (ewentualnie margaryny)
  • 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier:

  • ok. ½ cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • posypka cukrowa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
  3. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
  5. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
  6. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
  7. Ciasto wyłożyć do formy na babkę z kominkiem* wysmarowanej masłem i posypanej mąką. (W wersji bezglutenowej posypanej mąką np. kukurydzianą).
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu ciasto pozostawić na chwilę w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  9. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem z połowy cytryny na gładką masę. Lukrem polać wierzch ciasta. Posypać posypką cukrową.

Smacznego.

* Piekłam w formie z kominkiem o średnicy 26cm, pojemność ok. 2,75l. Forma była za duża. Ilość ciasta sięgała lekko ponad połowę. Piekłam babkę 30 minut.

Na podstawie przepisu z książki: "Ciasta domowe" B. Bytnerowiczowa

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 40- 50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Waniliowa babka budyniowa

Waniliowa babka budyniowa

Waniliowa babka budyniowa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Regine · 7 miesięcy temu
    OK, I first made the recipe exactly as written before changing it because it is not fair to review a recipe if you have changed the ingredients.  Based on me finding the original recipe a bit dry and lacking sugar, I decided to change it and I think my version is so much better.  The cake is wonderful, moist, and light.  Replace the butter with 180 grams oil, increase the sugar to 1 cup (I used regular sugar), and decrease the baking powder to 2 tsp.  The cake baked wonderfully in a bundt pan (I think it holds about 12 cups), and took about 30 minutes at 350F.  I live in the United States and don't speak Polish so I apologize for writing in English.   But here is the translation using Google:OK, najpierw zrobiłem przepis dokładnie tak, jak napisano, zanim go zmieniłem, ponieważ nie jest sprawiedliwe przeglądanie przepisu, jeśli zmieniłeś składniki. Opierając się na tym, że uważam, że oryginalny przepis jest nieco suchy i pozbawiony cukru, postanowiłem go zmienić i myślę, że moja wersja jest o wiele lepsza. Ciasto jest cudowne, wilgotne i lekkie. Zastąp masło 180 gramami oleju, zwiększ cukier do 1 szklanki (ja użyłam zwykłego cukru) i zmniejsz proszek do pieczenia do 2 łyżeczek. Ciasto cudownie upieczone na patelni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Regine · 7 miesięcy temu
    Beautiful and delicious cake.  A wonderful flavor.  However, as with some other reviewers and despite all the butter in this cake (240 grams), I was expecting the cake to be even more moist than what it is.  Next time, I will do a combination of oil and butter, maybe about 113 grams butter (1 stick of butter or 8 tablespoon or 4 ounces) plus 95-100 grams of oil.  My formula to replace butter with oil in cakes is i.e., 100 grams of butter is 75 grams of oil.  Or I may replace all the 240 grams of butter with 180 gramd of oil (75% of 240 = 180).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 2 lat temu
    Mi również się udała, dałam mniej tłuszczu sugerując się komentarzami i wyszła suchawa, ale ok. Ilość w przepisie jest dobra.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Jedyny problem miałam z wyjęciem babki może za mało posmarowałam ale udało się świetny przepis polecam , budynie robią robotę 😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Adela · 2 lat temu
    Polecam gorąco ten przepis ! Babka wyszła mięciutka i żółta , przepis na medal ale dodałam budyniów niemieckich . Brawo za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Niestety babka nie wyszła. Wydaje mi się że jest za dużo tłuszczu . Zakalec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mania · 4 lat temu
    Niestety ,mnie jak już komuś poniżej wyszła z zakalcem,jakby brakowało w niej mąki,nigdy więcej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 6 lat temu
    Przepis jest genialny :) Użyłam formy z kominem 24 cm i jeszcze starczyło na jedną mniejszą babeczke. Następnym razem robię czekoladową wersje :) Dziękuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magdalena · 7 lat temu
    Mi wyszła babka z zakalcem
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natii · 8 lat temu
    Babka łatwa do zrobienia
    Wyglada apetycznie :)
    Ale wyszła mi bardzo sucha :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Limara · 8 lat temu
    Babka jest rewelacyjna!
    Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła :-) - dałam 4 jajka i 200 g masła.
    Palce lizać, polecam i dziękuję za przepis :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 lat temu
    Piękna babeczka :) u Pani taka żółciutka tylko dzięki jajkom czy to taki efekt na zdjęciu? Piekłam z "domowych" jajek i aż tak żółta niestety nie jest. Ale ogólnie przepis na piątkę :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Aniu same jajka nie dadzą aż takiej żółci. Myślę, że to od budyniu. Zależy pewnie od firmy. Też byłam zaskoczona, bo nie nastawiałam się na kolor babki piekąc ją pierwszy raz.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paula · 5 lat temu
        Jakiego budyniu Pani użyła???
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 5 lat temu
          Dr. Oetkera, tylko, że niemieckiego. Mam nadzieję, że polskie są takie same. Niestety tego nie wiem.