Przepis na jasny biszkopt genueński znajduje się tutaj: „Biszkopt genueński”. Kakaowy biszkopt to ten sam biszkopt jednakże z dodatkiem kakao.
Biszkopt pieczony jest bez dodatku proszku do pieczenia.
Składniki:
185g mąki pszennej
15g kakao
szczypta soli
6 jajek (o temperaturze pokojowej)
200g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
2 łyżki masła (= 30g)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę i kakao wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku około 35- 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na parę minut w piekarniku.
Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go z piekarnika i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu.
Po ostygnięciu biszkopt przeciąć dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.
upiekłam ten biszkopt ale nie wyrósł mi chyba prawie wcale.. mimo to po przekrojeniu go okazało się że wyglada dobrze i w samku też był dobry :) czy mogłaby mi Pani doradzić co zrobić by nastepnym razem biszkopt mi wyrósł. (dodam że źle nastawiłam piekarnik i piekłam go w tem.200°C, moze to przez to)
Najważniejsze wskazówki przy pieczeniu tego biszkoptu:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
2. Masa jajeczna musi być bardzo dobrze ubita. (Punkt 4).
3. Podczas dodawania mąki i masła nie mieszać za długo, tylko aby składniki się połączyły, aby masa jajeczna nie opadła.
4. Ciasto należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku.
5. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika (co najmniej na początku pieczenia). Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha.
Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku około 35- 40 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół. (Dobrze wyrośnięte ciasto powinno sięgać do brzegu formy).
A jak połączyć mąkę z jajkami?Chyba brakuje jakiegoś punktu
Emilio, wszystko się zgadza. We wcześniejszym punkcie (pkt.4) należy ubić całe jajka i później według pkt. 5 wmieszać do nich mąkę z kakao i roztopione masło.
Byłam bardzo ciekawa tego przepisu i skusiłam się go wypróbować. Bardzo lubię piec i każde ciasto mi zawsze wychodziło. Niestety, ten przepis okazał się hmm... zakalcem.. Nie wiem co mogło pójść źle