Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

22 Komentarzy

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

Dość proste ciasto na kruchym spodzie z kwaśnymi porzeczkami (mogą być również inne owoce) zalane budyniem i posypane kruszonką. Ciasto jest niskie, mało słodkie i kwaskowate od porzeczek. Dla miłośników słodkich wypieków proszę zwiększyć ilość cukru. Jak dla mnie w sam raz ;)

Dla kontrastu do jasnego ciasta użyłam czarnej porzeczki. Zrobiłam również czekoladową wersję tego ciasta z porzeczką czerwoną (przepis tutaj).

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 125g masła lub margaryny
  • 50g cukru
  • 3 żółtka
  • 225g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 750ml mleka
  • 100g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
  • 500g porzeczek czarnych (czerwonych lub białych)

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 90g masła
  • 60g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
  4. Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
  5. W międzyczasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  6. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
  7. Ugotować budyń. 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniami (w proszku). Resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
  8. Na cieście rozłożyć porzeczki. Zalać gorącym budyniem.
  9. Z góry posypać kruszonką.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

min. 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 70 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 4 miesięcy temu
    Przepyszne ciasto. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 miesięcy temu
    Pyszne, polecam upiec😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Czy mogę dać porzeczki z nalewki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafaela · 3 lat temu
    Czy można do ciasta dac truskawki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    joanna · 4 lat temu
    Ciasto przepyszne. zmieniłam jedną rzecz : z białek które zostają ubiłam pianę, dodałam 1 płaską łyżke cukru pudru i 1 płaską łyżke mąki ziemniaczanej i rozsmarowałam całość na budyniu a potem posypałam kruszonką.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 4 lat temu
      I pieczony był taką samą ilość czasu jak w przepisie? Piana była dodana na gorący budyń?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    Można zrobić z dwóch porcji lub 1,5 żeby ciasto bylo wyższe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 6 lat temu
    Czy ciasto kruche można zrobić dzień wcześniej? I ewentualnie jak je przechować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    Jak myślicie ciasto będzie dobre z czereśniami czy lepiej kupić porzeczki? :) Muszę zrobić jakieś ciasto na przyjazd mamy i po Państwa komentarzach zdecydowałam się właśnie na to :)
    Próbował ktoś z czereśniami??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zbyszek · 9 lat temu
    Właśnie jestem w trakcie robienia ciasta zamiast porzeczek dam dzem z wiśni obadamy jak wyjdzie dam znać jak wyszlo i smakowało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Artur · 10 lat temu
    Skusił mnie ten przepis. Niestety nie miałem świeżych owoców i dałem mrożone maliny z Pińczowa. Ta zmiana nie zaszkodziła, ciasto wyszło wspaniałe, wszyscy byli zachwyceni. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gocha · 10 lat temu
    Mam pytanko; ciasto przechowujemy w lodowce czy temp. pokojowej? ;-) (zrobilam z malinami - wyszlo pychaaaa!) ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 10 lat temu
    Zwykle próbuję ciasto z nowego przepisu, a resztę zjadają znajomi i rodzina. To ciasto jest tak dobre, że nie mogę się od niego oderwać. Zrobiłam z brzoskwiniami i borówką kanadyjską. Rewelacyjne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Ciasto wyszło przepyszne.
    Kwaśne, dalikatnie słodkie.
    zabrałam całą blaszkę do pracy i ledwo uratowałam jeden (obiecany Mamie) kawałek.

    dodam tylko, że z braku odpowiedniej ilości mleka dolałam 300 ml śmietany 12tki do budyniów.

    Następnym razem wypróbuję wersję czekoladową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gin · 10 lat temu
    Mmm, pycha. Sama nie wiem, której wersji chciałabym spróbować najpierw :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magma · 10 lat temu
    ale bym zajadła teraz takie ciasto na obiad:)