-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanySuper. Każdy etap widoczny 😀
Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem
Dość proste ciasto na kruchym spodzie z kwaśnymi porzeczkami (mogą być również inne owoce) zalane budyniem i posypane kruszonką. Ciasto jest niskie, mało słodkie i kwaskowate od porzeczek. Dla miłośników słodkich wypieków proszę zwiększyć ilość cukru. Jak dla mnie w sam raz ;)
Dla kontrastu do jasnego ciasta użyłam czarnej porzeczki. Zrobiłam również czekoladową wersję tego ciasta z porzeczką czerwoną (przepis tutaj).
Składniki:
Ciasto kruche:
- 125g masła lub margaryny
- 50g cukru
- 3 żółtka
- 225g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 750ml mleka
- 100g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37g)
- 500g porzeczek czarnych (czerwonych lub białych)
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 90g masła
- 60g cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
- Schłodzone ciasto wykleić w formie prostokątnej (o wymiarach ok. 35x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15- 20min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
- Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
- Ugotować budyń. 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z budyniami (w proszku). Resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mlekiem, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje.
- Na cieście rozłożyć porzeczki. Zalać gorącym budyniem.
- Z góry posypać kruszonką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60min. w temperaturze 180°C, aż kruszonka się zarumieni.
Smacznego.
Czas przygotowania: |
około 50 min. | |
Czas oczekiwania: |
min. 30 min. | |
Czas pieczenia: |
około 70 min. | |
Liczba porcji: |
około 24 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 217026
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.