Czekoladowe ciasto z burakami

45 Komentarzy
Czekoladowe ciasto z burakami

Mięsiste i mega czekoladowe ciasto z buraków. Dzięki dodatkowi buraków i oleju ciasto jest mocno wilgotne. Smak buraków nie jest wyczuwalny. Ciasto upieczone również na mące bezglutenowej wychodzi wilgotne i jest przepyszne. Polecam wszystkim czekoholikom lubiącym gorzką czekoladę i ciasta brownie.

Składniki na formę keksową 30 cm:

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Ciasto:

  • 275 g mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej: uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 375 g ugotowanych i obranych buraków
  • 300 ml oleju np. rzepakowego
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kakao
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady (użyłam gorzką)
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypać mąką. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową). Odstawić na bok.
  2. Ugotowane i obrane buraki pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski i razem z olejem zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę.
  3. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
  4. Do masy buraczanej dodawać stopniowo po jednym jajku, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2- 3 porcjach suche składniki z miski. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki. Ciasto naciąć nożem wzdłuż przez środek. (Dotyczy głównie ciasta bezglutenowego. Klasyczne jest za płynne).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, do suchego patyczka, ok. 1 godziny i 15 minut w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. (Ciasto może być delikatnie wilgotne, ale nie może być surowe w środku. Ciasto bezglutenowe piecze się dłużej nawet do 1 godz. i 45 minut. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można po godzinie pieczenia przykryć je z góry folią aluminiową).
  7. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 30 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę połamać na kawałki i z łyżeczką oleju roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto polać roztopioną czekoladą.

Uwagi:

  • W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
  • Zmniejszyłam ilość cukru (oryginalnie było 375 g) i dodałam polewę.

Źródło: Przepis pochodzi z magazynu: "Lecker Bakery, nr 1, 2013".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Czekoladowe ciasto z burakami Czekoladowe ciasto z burakami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Efunia · 9 lat temu
    Napiszę bardzo krótko: MNIAAAAAM !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 9 lat temu
    Ciasto jest rewelacyjne :) Ja dodaję trochę mniej kakao, żeby było bardziej miękkie. Dziękuję za ten cudowny przepis :*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sophie · 9 lat temu
    zgadzam sie z wczesniejszymi komentarzami, ciasto bardzo smaczne, wilgotne nie wysycha, pieklam troche dluzej niz w podanym przepisie i zgodnie z podana porada, przykrylam od gory folia alumoniowa ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    LoLa · 10 lat temu
    Dziekuje za recepte.Ciasto udalo sie przepysznie i wyglada tak jak na zdjeciu.
    Zrobilam dokladnie wg opisu ale zmienilam troszke sklad: zamiast 100g kakao dalam tylko 80g,zamiast 300g cukru (uzywam brazowy z trzciny cukrowej)dalam 180g ale i ta ilosc jest dla mnie za duza i nastepnym razem napewno zmniejsze ilosc do 120g albo nawet 100g. No i dodalam 1 lyzeczke przyprawy korzennej do piernikow. Ciasto jest baaardzo czekoladowe w smaku i jaki zapach !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marlena · 10 lat temu
    witam przepis jjest mocno zachęcający tylko ja prócz nietolerancji glutenu nie toleruje również pszenicy mąki ryżowej i kukurydzianej jedyna jaką mogę to gryczana, jaglana i kokosowa czy mogę użyć którejś z nich??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 10 lat temu
    Ciasto przepyszne, nie za słodkie, intensywnie czekoladowe, delikatnie czuć buraczki, świetny pomysł na przemycenie ich dzieciakom :) Ja polewe zrobilam z czekolady 70%, pięknie pachnie :) Szkoda,że kakao po upieczeniu nabiera bardzo intensywnego ciemnego kolory,bo przed upieczeniem kolor buraczany jest przepiekny :) Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 10 lat temu
    Witam, a czy można z tych proporcji piec w tortownicy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 10 lat temu
    11/10 :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 10 lat temu
    Ciasto jest rewelacyjne. Mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową-zawiera śladowe ilości glutenu pszennego. Nie jesteśmy uczuleni na gluten, unikamy go dla zdrowia. Proszek do pieczenia zastąpiłam 1/3 ilości sody i dodałam kilkanaście kropli cytryny, bo przeczytałam ,że soda ma właściwości spulchniające w kwaśnym środowisku. Będę korzystać z Twoich przepisów, cieszę się, że jesteś:-) i tworzysz takie smakołyki. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 10 lat temu
    Witam! Ciasto jest rewelacyjne! Dla urozmaicenia przełożyłam je powidłami śliwkowymi z domowej spiżarni- przepyszne.rozpływa się w ustach:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nadja · 10 lat temu
    Czy szklanka oleju to aby nie za dużo?!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra GS · 11 lat temu
    Zrobiłam już dwa! Jedno z mąką z cieciorki, a drugie z większą ilością buraków, jajami przepiórczymi i też z mąką z cieciorki. Wychodzi świetnie! Wilgotne i pyszne. Dzieci jeszcze się nie zorientowały co jest w cieście...warzywko! Polecam uczulony mi tym na głodzie słodyczowym :-))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    Czy buraki możnaby zastąpić marchewkami?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      To jest ciasto typowo buraczane. Nie robiłam z niczym innym. Na stronie jest kilka przepisów na ciasto marchewkowe, zapraszam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    irena · 11 lat temu
    Znam to ciasto i od 4 lat zachwycam nim Wlochow .Ja dodaje tylko 100gr cukru irobie zniego podstawe do tortu z masa orzechowo migdalowa.Byl to hit zeszlego lata w moim wydaniu.
    Do dzis rozdaje ten przepis zaprzyjaznionym osobom.
    Polecam latwy w zrobieniu i zawsze wychodi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    heloszka · 11 lat temu
    Zawsze chciałam spróbować ciasta z burakami i jak się okazało mój radar pyszności mnie nie zawiódł :)

    Ciasto wyszło NIESAMOWITE!!!
    Identyczne jak na Twoich zdjęciach :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    heloszka · 11 lat temu
    czy ciasto ładnie wyrasta czy raczej pozostaje niskie? chciałabym zrobić babeczki ale boje się że będą płaskie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    szwonderek · 11 lat temu
    Dziś je zrobiłam. Wyszło genialne. Mokre i pyszne. Moje w wersji bezglutenowej z 250g ksylitolu zamiast 300 g cukru
    Minus to to, że jest bardzo ciemne, prawie czarne i przez to mało zachęcające dla dzieci do spróbowania. Następnym razem dam mniej kakao
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda C. · 11 lat temu
    Muszę koniecznie zrobić takie warzywne ciasto, bo wygląda genialnie :) I ta czekolada...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Robiłam już kiedyś ciasto z burakami, było bardzo dobre. Twoje wygląda wspaniale :)