Ekspresowe czekoladki z płatków kukurydzianych i migdałowych w mlecznej czekoladzie. Pralinki można dowolnie modyfikować. Można zrobić je z samych płatków kukurydzianych, można zamiast migdałów dodać trochę rodzynek lub innych suszonych owoców. Można również użyć gorzkiej lub białej czekolady.
W wersji bezglutenowej należy wybrać bezglutenowe płatki kukurydziane i bezglutenową czekoladę.
Składniki na ok. 25 sztuk:
50 g płatków kukurydzianych
50 g migdałów w płatkach
200 g czekolady lub kuwertury mlecznej
Sposób przygotowania:
Blachę lub deskę wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę lub kuwerturę posiekać i roztopić powoli w kąpieli wodnej. (Jak to zrobić można przeczytać tutaj).
Dodać płatki kukurydziane i migdałowe. Wymieszać dokładnie łyżką, aby całe pokryły się czekoladą.
Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać kleksy na papier do pieczenia.
Pozostawić w chłodnym miejscu lub włożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
Pralinki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni w szczelnym pojemniku lub puszce.
My z reguły robimy z białą czekoladą, bo bardziej nam smakuje, ale często też robimy 3 warianty: pierwsza opcja z białą czekoladą, migdałami i płatkami; druga - z mleczną czekoladą, reszta bez zmian i ostatni wariant - zdecydowanie polecam - biała czekolada, żurawina suszona i płatki. U mnie się wszyscy tym zajadają
Wczoraj w oka mgnieniu zrobiłam pralinki częściowo z mleczną, a częściowo z białą czekoladą. Biała dłużej zastygała, ale mąż mówi, że mu właśnie ta wersja bardziej odpowiada:) W każdym razie sukces pełną gębą - bezglutenowa córka zachwycona. Następnym razem trochę podprażę płatki migdałowe dla większego aromatu.