Babeczki czekoladowe

53 Komentarzy

Babeczki czekoladowe

Przepis na bardzo czekoladowe babeczki. Babeczki wychodzą płaskie, dzięki czemu nadają się pod różne dekoracje. Właśnie wykorzystałam je do zrobienia róż z masy maślanej. Oczywiście nie ma potrzeby ich specjalnie dekorować. Są pyszne również same.

Składniki:

  • 125g masła
  • 125g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier ubić na jasną masę. Dalej miksując, dodać  przestudzoną czekoladę.
  3. W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta dalej miksując, ale na małych obrotach. (Ciasto będzie gęste).
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać pianę do ciasta, stopniowo je rozrzedzając. Mieszać delikatnie szpatułką silikonową lub łyżką drewnianą.
  5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. 
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około  25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Babeczki czekoladowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 7 miesięcy temu
    Witam czy można użyć czekolady mlecznej 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jula · 4 lat temu
    Super wyszły, pyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 5 lat temu
    Fajna strona fajne przepisy ale jak dla mnie pieczenie z Polskiego przepisu jest troche utrudnione ,poniewaz w Canadzie uzywamy na kubki te przeliczenia z wagi na kubki sa denerwojace i zabieraja duzo czasu ze odechciewa sie pieczenia a tyle jest wspanialych Polskich przepisow zwlaszcza na pieczenie ciast a bawic sie z waga nie ma sensu ,za duzo z tym jest pracy szkoda ze kazdy Polski przepis na pieczenie wymaga wagi ,przepraszam za moja uwage ale to nie pierwszy i ostatni przepis i przepisy z ,ktorych chetnie bysmy skorzystali ,,,Owszem mamy przeciez przeliczniki ale to szukanie i przeliczanie ,no coz zycze dla cierpliwych za granica oby te wspaniale przepisy sie zawsze udaly mozliwe ze skorzystam z przepisu na czekoladowe babeczki ,musze kupic gorzka czekolade wygladaja tak apetycznie dziekuje ,pozdrawiam zycze milych komentarzy ....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Kwestia przyzwyczajenia ;) Z wagą też idzie wszystko sprawnie. W gramach przepisy są najdokładniesze i nawet gdy korzystam ze starych przepisów na szklanki i łyżki podaję dodatkowo informację w gramach ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 5 lat temu
    Czy zamiast masła można użyć olej rzepakowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 6 lat temu
    Dzień dobry, czy można przygotować ciasto z podwójnej porcji i piec na raty, czyli upiec połowę babeczek a reszta ciasta czy może leżeć przez pół godzinki i czekać żeby upiec resztę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 9 lat temu
    Fajne, proste w przyrządzeniu, klasyczne babeczki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stefania · 9 lat temu
    Oczywiście to też jest sposób tylko tak się zastanawiam czemu mi wyrosły ale to przecież nie stanowi problemu:)))))Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Stefanio[/b] to najwyżej je zetnij z góry.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stefania · 9 lat temu
    Witam
    Napisała Pani, że babeczki są płaskie a u mnie wyrosły i zrobiły się półokrągłe. Nie wiem czy dam rady je udekorować na sowy?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 10 lat temu
    [quote][b]Aleksandro[/b] 120g cukru (a nie mąki) i 80g mąki. Dałabym 2 duże jajka (rozmiar L).[/quote]
    Dokładnie to miałam na myśli, dziękuję za szybką odpowiedź :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Aleksandro[/b] 120g cukru (a nie mąki) i 80g mąki. Dałabym 2 duże jajka (rozmiar L).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 10 lat temu
    Jeżeli chciałabym zrobić ze 100g czekolady, to mam również zmniejszyć ilość innych składników, czy 100g w stosunku do reszty składników wystarczy?
    Chodzi mi o:
    100g czekolady
    100g masła
    120g mąki
    itp... tylko ciężko byłoby jajka podzielić :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Babeczki wyszły idealnie !!!!!!!!!1 :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    emilia pruciak · 10 lat temu
    właśnie wsadziłam parę minut temu do piekarnika i rosną pięknie :) Przepis strasznie łatwy bo nawet ja 12 latka zrobiłam je sama ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Ilono[/b] masło i połamaną na kawałki czekoladę włóż do miseczki. Miseczkę umieść na garnku z gotującą się wodą. Wody do garnka nalej niedużo, tak na dnie, aby woda nie dotykała spodu miski. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada i masło się roztopią.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 10 lat temu
    A co to znaczy w "kąpieli wodnej czekoladę z masłem"???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza i dzieciaki · 1 lat temu
      Ja robię w garnku masło już trochę roztopione + czekolada i mieszam do chwili aż zrobi się gładka masa ;) bez zabawy z z kąpielą wodna ;) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    asiula · 11 lat temu
    a ja chyba zrobiłam coś nie tak... niby wszystko tak jak w przepisie ale ciasto się nie połączyło... zrobiły się grudki które nie chciały się zlepić... :( stwierdziłam że nie ma co dodawać białek i tak nie wyjdzie z tego nic... więc te grudki zlepiłam ręką tak jak glinę wrzuciłam do foremek takie kulki mówię nie wyrzuce co będzie to będzie... i WYROSŁY piękne babeczki!!!! rano zjem z mężem, zobaczymy czy będą zjadliwe... co mogłam zrobić nie tak??? ;(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 11 lat temu
    Zastanawiam się jakim cudem nie roznioslam kuchni przy mieszaniu składników :lol:
    Jak na razie to bardzo ładnie rosną :-)
    (Julia 13l.)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Paulino[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 11 lat temu
    Czy zamiast gorzkiej czekolady można użyć mlecznej czekolady ?