Przepis na bardzo czekoladowe babeczki. Babeczki wychodzą płaskie, dzięki czemu nadają się pod różne dekoracje. Właśnie wykorzystałam je do zrobienia róż z masy maślanej. Oczywiście nie ma potrzeby ich specjalnie dekorować. Są pyszne również same.
Składniki:
125g masła
125g czekolady gorzkiej
3 jajka
150g cukru
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka i cukier ubić na jasną masę. Dalej miksując, dodać przestudzoną czekoladę.
W osobnej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta dalej miksując, ale na małych obrotach. (Ciasto będzie gęste).
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać pianę do ciasta, stopniowo je rozrzedzając. Mieszać delikatnie szpatułką silikonową lub łyżką drewnianą.
Ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
Fajna strona fajne przepisy ale jak dla mnie pieczenie z Polskiego przepisu jest troche utrudnione ,poniewaz w Canadzie uzywamy na kubki te przeliczenia z wagi na kubki sa denerwojace i zabieraja duzo czasu ze odechciewa sie pieczenia a tyle jest wspanialych Polskich przepisow zwlaszcza na pieczenie ciast a bawic sie z waga nie ma sensu ,za duzo z tym jest pracy szkoda ze kazdy Polski przepis na pieczenie wymaga wagi ,przepraszam za moja uwage ale to nie pierwszy i ostatni przepis i przepisy z ,ktorych chetnie bysmy skorzystali ,,,Owszem mamy przeciez przeliczniki ale to szukanie i przeliczanie ,no coz zycze dla cierpliwych za granica oby te wspaniale przepisy sie zawsze udaly mozliwe ze skorzystam z przepisu na czekoladowe babeczki ,musze kupic gorzka czekolade wygladaja tak apetycznie dziekuje ,pozdrawiam zycze milych komentarzy ....
Kwestia przyzwyczajenia ;) Z wagą też idzie wszystko sprawnie. W gramach przepisy są najdokładniesze i nawet gdy korzystam ze starych przepisów na szklanki i łyżki podaję dodatkowo informację w gramach ;)
Dzień dobry, czy można przygotować ciasto z podwójnej porcji i piec na raty, czyli upiec połowę babeczek a reszta ciasta czy może leżeć przez pół godzinki i czekać żeby upiec resztę?
[quote][b]Aleksandro[/b] 120g cukru (a nie mąki) i 80g mąki. Dałabym 2 duże jajka (rozmiar L).[/quote]
Dokładnie to miałam na myśli, dziękuję za szybką odpowiedź :)
Jeżeli chciałabym zrobić ze 100g czekolady, to mam również zmniejszyć ilość innych składników, czy 100g w stosunku do reszty składników wystarczy?
Chodzi mi o:
100g czekolady
100g masła
120g mąki
itp... tylko ciężko byłoby jajka podzielić :D
[b]Ilono[/b] masło i połamaną na kawałki czekoladę włóż do miseczki. Miseczkę umieść na garnku z gotującą się wodą. Wody do garnka nalej niedużo, tak na dnie, aby woda nie dotykała spodu miski. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada i masło się roztopią.
a ja chyba zrobiłam coś nie tak... niby wszystko tak jak w przepisie ale ciasto się nie połączyło... zrobiły się grudki które nie chciały się zlepić... :( stwierdziłam że nie ma co dodawać białek i tak nie wyjdzie z tego nic... więc te grudki zlepiłam ręką tak jak glinę wrzuciłam do foremek takie kulki mówię nie wyrzuce co będzie to będzie... i WYROSŁY piękne babeczki!!!! rano zjem z mężem, zobaczymy czy będą zjadliwe... co mogłam zrobić nie tak??? ;(