Ekstremalnie kokosowe ciasto przełożone kremem z mascarpone również z dodatkiem kokosu. Torcik jest mocno kokosowy, chyba więcej kokosu nie dałoby się już dodać ;). Ciasto jest ciężkie, wilgotne i do tego bezglutenowe. Nie zawiera prawie w ogóle mąki, tylko małą ilość mąki ziemniaczanej.
Składniki: Ciasto kokosowe:
220g masła lub margaryny
100g cukru
150g masy marcepanowej
6 jajek
szczypta soli
180g wiórków kokosowych
40g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z połowy pomarańczy
Krem z mascarpone:
250g serka mascarpone
250g słodkiej śmietany 30- 36%
100g wiórków kokosowych
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i pokrojonym na małe kawałki marcepanem na puszystą masę.
Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo po jednym jajku. Następnie dodać skórkę z pomarańczy.
W osobnej miseczce wymieszać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia.
Dodać do utartej masy i wymieszać delikatnie do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 50min. w temperaturze 180°C.
Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przekroić na pół tak, aby powstały dwa krążki.
Przygotować krem. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Smażyć na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się kokosu. Pozostawić do ostygnięcia.
Mascarpone i śmietanę zmiksować razem na puszystą masę. Wmieszać delikatnie zimny kokos.
Jeden krążek ciasta ułożyć na paterze. Nałożyć połowę kremu i przykryć drugim krążkiem. Resztą kremu udekorować górę i bok tortu.
Tort można udekorować płatkami kokosowymi. (Jeśli zdecydujecie się na takie płatki nie dawajcie ich za dużo. Możecie zrobić tak, jak na zdjęciach. Za duża ilość płatków utrudni krojenie tortu).
Witam, zakochałam się w cieście rok temu, ale dopiero w tym roku na swoje urodziny ciasto upiekłam. Pyszne wyszło wszystkim smakowało, trochę mnie zmartwiło że nie urosło tak bardzo jak na obrazu ale ciasto zaleczam do udanego i wartego do polecenia
Witam, ostatnio okazało sie, że mam celiakię i zaczęłam bardzo duzo piec. Często sie spotykam, ze do wypiekow "bezglutenowych" dodawane są wiorki kokosowe a na ich opakowaniach jest informacja, ze mogą zawierać śladową ilośc glutenu. Czy widziała kiedys pani bezglutenowe wiorki kokosowe?
A w jakim markecie dostanę masę marcepanową? Do dyspozycji mam lidl, netto, polo market, biedronkę i intermarche. Ewentualnie czy mogłabym zrobić sama taką masę i jak? Z góry dziękuję za odpowiedź
Olu przepis na domową masę marcepanową jest na stronie. Tutaj link: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/335-marcepan-masa-marcepanowa"]Marcepan[/url].
Witam. ciasto mi się nie udało. Piekłam ponad godzinę, a i tak wyszło mokre a raczej tłuste. na dół opadła taka warstwa, a to co ponad nią w zasadzie się rozsypało. Nie wiem czy coś źle namieszałam, czy to wina tego chlebka marcepanowego. da się to zjeść i nawet smaczne, ale dla gości się nie nadaje. Zrobiłam szybko ciasto cytrynowe i dałam krem z tego przepisu i było super. Kiedy w końcu dostane ten marcepan to spróbuje jeszcze raz. zrobiłam tez babeczki czekoladowe- pycha. pozdrawiam
Witam. dziękuję za poprzednie odp. mam znów pytanie. czy masę marcepanową mogę zastąpić tzw. chlebkiem marcepanowym? w polewie czekoladowej? tzn. usunęłabym czekoladę. pozdrawiam
Witam, jestem fanką Pani bloga już od dawna, przepisy są świetne i zawsze się udają :) Mam jedno pytanie, czy można zastąpić masę marcepanową z tego przepisu czymś innym ??? PS. uwielbiam ciasta kokosowe, a to świetnie się zapowiada. Pozdrawiam :)
Widzę, że lubi Pani kokosowe klimaty. Ja, niestety, nie cierpię. Ale zrobiam ostatnio refaello z advokatem, z Pani strony, i gościom strasznie smakowao. Jeszcze nigdy nic im tak nie smakowao:)