Babeczki w kształcie misi. Babeczki te skierowane są szczególnie do najmłodszych. Maluchy będą zachwycone takimi słodkimi misiami. Ciasto jest miękkie, słodkie i czekoladowe, dzięki dodatkowi nutelli. Dekoracja została zrobiona z jasnej i kakaowej masy budyniowej oraz mini delicji.
Składniki:
Ciasto ucierane:
175 g masła (lub margaryny)
120 g cukru
4 jajka (rozmiar M)
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
4 łyżki kremu czekoladowo- orzechowego typu nutella
Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło zmiksować na najwyższych obrotach z cukrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej pół minuty). Następnie dodać nutellę.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy, do ok. ¾ wysokości papilotki. (Mnie wyszło 16 sztuk).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
Część masy przełożyć do rękawa cukierniczego z niedużą, okrągłą końcówką (lub w kształcie gwiazdki). Namalować oczy i nos. Do reszty masy dodać trochę kakao i udekorować resztę głowy. (Brązowe futerko zrobiłam przy użyciu małej końcówki w kształcie gwiazdki, a nos i źrenice cienką, okrągłą końcówką).
Ciasteczka przeciąć na pół i wbić w masę, robiąc uszy.
Gotowe babeczki wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.
Uwaga:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika Wankowicz·
12 lat temu
Babeczki zrobiłam do przedszkolana urodziny Syna. O cieście już tu kiedyś pisałam w komentarzach, że rewelacja- teraz mogę napisać, że masa również:) używam jej do pokrycia tortów pod polewę lub do dekoracji gdyż jest stabilna i smaczna. Proponuję dekorować misie lekko schłodzoną masą (nie za bardzo bo stwardnieje) wtedy łatwo formować masą misie. Jakiś czas przed jedzeniem dobrze jest wyciągnąć misie z lodówki-masa zmięknie i będzie smaczniejsza.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
helena·
10 lat temu
ładne misie:) czy łatwo wyjmuje się je z papilotek? mam z tym często problemy, zna Pani jakiś sposób na to?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Raczej normalnie. Zawsze trochę ciasta przyklei się do papierku (patrz zdjęcie).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiki·
11 lat temu
Mam 11 lat i postanowiłam upiec babeczki. Wyszły bardzo pyszne. Pierwszy raz i się udało :) huraaa. Polecam przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
11 lat temu
Można do ciasta przed upieczeniem dać masy kajmakowej lub budyniowej?
pyszne i proste w wykonaniu. napewno wykorzystam ten przepis jeszcze nie raz:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
13 lat temu
Ano w zasadzie racja. I tą sugestią ułatwiłaś mi życie. W zasadzie niedawno kupiliśmy nową sofę, więc może skoro do dzieci, to lepiej w ogóle nie babrać masą ;o))))) ? Nie no, żartuję sobie. A strone wrzucam do ulubionych :o) Będę korzystać. Dzięki!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
13 lat temu
Super misie! Właśnie szukam fajnych przepisów na imprezę- 3 latka mojej córeczki. Chyba skorzystam, bo uwielbia czekoladę. Tylko pytanie: przepis wystarcza na 16 babeczek jakiej wielkości/średnicy? Na zdjęciu nie widzę też masy w środku babeczki. Jak najlepiej ją "nadziać"? Jak pączek, czy jak tort ;o)?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Babeczki piekłam w standardowej formie na muffinki z 12 wgłębieniami. Spód wgłębienia ma ok. 5 cm.
Masa jest tylko na wierzchu. Nie dawałabym dodatkowej do środka. Byłoby jej za dużo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
13 lat temu
Właśnie na te święta pieklam te babeczki, wyszly fantastycznie pomimo, że moje miśki tak ladnie nie wyglądaly. Od razu zostały zjedzone. Ciasto w środku mięciutkie i smaczne. Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
13 lat temu
Ooo... przeuroczy misiek :D Ja mam 11 lat więc sama w kuchni nie będę tego robić ale z chęcią pokaże to mamie i na pewno jej pomogę :) Ale jak widzę Wasze komentarze to mam taki apetyt na tą babkę... mniam! :]
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
13 lat temu
Robiłam te mufinki na próbe bez masy do dekoracji tylko samo ciasto i naprawde są bardzo dobre nie czuc ich sodą tak jak inne mufinki a dzieki dodatkowi nutelli ciasto nie jest suche i dławiące. To najlepsze ciasto na mufinki jakie do tej pory robiłam i na pewno jeszcze nieraz do niego wróce. Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaśka·
13 lat temu
Pięknie i ładnie tylko skąd zdobyć mini delicje?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MagiczneWypieki.pl·
13 lat temu
Urocze misie :) Nie tylko dla dzieci :) Ja bym z chęcią takiego misia przygarnęła :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Elexis·
13 lat temu
Ale słodziaki:))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
DarkANGELika·
13 lat temu
Jakie słodkie;) musze też kiedyś zrobić takie ładne muffiny;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Majana·
13 lat temu
Urocze są te misiaczki.:) Aż szkoda zjadać takie śliczne.:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Veronica·
13 lat temu
Wow, urocze misie, szkoda, że nie mam dzieci, od razu bym je zrobiła:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaś·
13 lat temu
cudne! aż szkoda się w takiego wgryźć :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kokilka.blogspot.com·
13 lat temu
wow! przeurocze... kocham takie małe, słodkie wypieki - zawsze poprawiają humor, zaskakują, zbliżają do siebie ludzi ;)