Szybkie muffinki z dodatkiem coca-coli, orzechów i kawałków czekolady. To już drugi przepis na muffinki z colą, który wypróbowałam i w obu przypadkach cola nie jest właściwie wyczuwalna. Jej dodatek sprawia natomiast, że muffinki są delikatne i puszyste. Smak coli znajdziemy w lukrze zrobionym z cukru pudru i coli oraz z żelkach coli. Dodatek orzechów i czekolady wzbogaca smak ciasta. Muffinki są bardzo smaczne.
Składniki:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
280 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka)
1 jajko
130 g cukru
125 g masła
150 ml coca-coli
100 g maślanki
Lukier:
60 g cukru pudru
1- 2 łyżek coca-coli
Dekoracja (opcjonalnie):
żelki coca-cola
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, orzechy i czekoladę. Wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajko i rozkłócić je trzepaczką. Dodać cukier, miękkie masło, colę i maślankę. Całość wymieszać trzepaczką. (Całość wygląda na bardzo zwarzoną). Dodać składniki z pierwszej miski. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do max. ¾ wysokości papilotki.
Muffinki piec do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z colą. Lukrem posmarować muffinki. Na płynnym lukrze ułożyć po 2 żelki. Pozostawić do zastygnięcia lukru.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Muffins", Geniesserküche.
Odrobinę zmodyfikowalam przepis. Z lenistwa nie dodalam orzechów i zamiast lukru zrobilam polewę z czekolady mlecznej bo nie lubię lukru :P Wyszlo tak, że teraz nie mam prawa pojawiać się na żadnej imprezie bez tych muffinek :) Ogólnie wyszly mi uniwersalne muffinki bo zawsze ktos nie lubi jakchś owoców, budyniu, itp a nie znam nikogo kto by nie lubi czekolady :)
Mam pytanie odnośnie do zamiany mąk - można bezkarnie w muffinkach zmienić pszenną mąkę na orkiszową? Niedawno kupiłam paczkę i chciałabym ją wypróbować właśnie w muffinkach. Nie będą twarde, oklapłe i niejadalne?