Szybkie muffinki z dodatkiem coca-coli, orzechów i kawałków czekolady. To już drugi przepis na muffinki z colą, który wypróbowałam i w obu przypadkach cola nie jest właściwie wyczuwalna. Jej dodatek sprawia natomiast, że muffinki są delikatne i puszyste. Smak coli znajdziemy w lukrze zrobionym z cukru pudru i coli oraz z żelkach coli. Dodatek orzechów i czekolady wzbogaca smak ciasta. Muffinki są bardzo smaczne.
Składniki:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
280 g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka)
1 jajko
130 g cukru
125 g masła
150 ml coca-coli
100 g maślanki
Lukier:
60 g cukru pudru
1- 2 łyżek coca-coli
Dekoracja (opcjonalnie):
żelki coca-cola
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, orzechy i czekoladę. Wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajko i rozkłócić je trzepaczką. Dodać cukier, miękkie masło, colę i maślankę. Całość wymieszać trzepaczką. (Całość wygląda na bardzo zwarzoną). Dodać składniki z pierwszej miski. Mieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto do max. ¾ wysokości papilotki.
Muffinki piec do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu muffinki wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na 5- 10 minut w formie. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier: Przesiany cukier puder utrzeć z colą. Lukrem posmarować muffinki. Na płynnym lukrze ułożyć po 2 żelki. Pozostawić do zastygnięcia lukru.
Źródło: Lekko zmieniony przepis z książki: "Muffins", Geniesserküche.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
nikola·
11 lat temu
głupio wyglądają ale są bardzo dobre
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Inga·
12 lat temu
Czy można czymś zastąpic maślankę? np. mlekiem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Maślankę można zastąpić kefirem lub niegęstym jogurtem naturalnym. Mleko nie wiem, czy nie jest za rzadkie. Możliwe, że też wyjdzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
12 lat temu
To były pierwsze muffinki które w ogóle robiłam, wyszły pyszne!! Nie dużo roboty ,a efekt mniam, znikły od razu!! Jak najbardziej polecam!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karola·
13 lat temu
Odrobinę zmodyfikowalam przepis. Z lenistwa nie dodalam orzechów i zamiast lukru zrobilam polewę z czekolady mlecznej bo nie lubię lukru :P Wyszlo tak, że teraz nie mam prawa pojawiać się na żadnej imprezie bez tych muffinek :) Ogólnie wyszly mi uniwersalne muffinki bo zawsze ktos nie lubi jakchś owoców, budyniu, itp a nie znam nikogo kto by nie lubi czekolady :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
13 lat temu
Mam pytanie odnośnie do zamiany mąk - można bezkarnie w muffinkach zmienić pszenną mąkę na orkiszową? Niedawno kupiłam paczkę i chciałabym ją wypróbować właśnie w muffinkach. Nie będą twarde, oklapłe i niejadalne?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Jeśli jest to orkiszowa jasna (typ 630) to tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
13 lat temu
Zrobiłam - bardzo dobre :) Żelki do dekoracji w sumie niepotrzebne :)