Tort Sachera (Sachertorte)

42 Komentarzy
Tort Sachera

Klasyczny Sachertorte (tort Sachera), czyli tort czekoladowy przełożony konfiturą morelową i oblany polewą czekoladową. Sachertorte uchodzi za specjalność kuchni austriackiej, a znany jest na całym świecie. Istnieje bardzo wiele przepisów na ten tort. Wypróbowałam wiele z nich, jadłam też ten tort w różnych kawiarniach na Bawarii, aż w końcu stworzyłam własny przepis, który najbardziej mi odpowiada.

Tort Sachera jest ogólnie smaczny, jeśli ktoś lubi takie proste torty. Konfitura morelowa idealnie pasuje do ciasta czekoladowego, choć szczerze mówiąc, używałam różnych dżemów do jego przełożenia, jeśli akurat morelowego nie miałam. Tort jest bardzo prosty w budowie. To ciasto czekoladowe przełożone i obłożone konfiturą morelową oraz pokryte polewą czekoladową. Polewa czekoladowa z tego przepisu szczególnie mi się podoba. Ma idealną konsystencję, dobrze rozprowadza się na torcie i łatwo się ją kroić.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 140 g masła (lub margaryny)
  • 180 g czekolady gorzkiej (ok. 50%)
  • 8 jajek (rozmiar M, o temperaturze pokojowej)
  • 190 g cukru
  • 160 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej zastąpić mąkę pszenną i skrobię 160 g uniwersalnej mąki bezglutenowej)
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 180 g czekolady gorzkiej
  • 180 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 50 g masła

Pozostałe:

  • ok. 350 g konfitury (dżemu) morelowej lub brzoskwiniowej
  • rum (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. 50 g masła przeznaczonego na polewę włożyć do zamrażarki.
  3. Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (lub margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. W tym czasie wymieszać mąkę ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  5. Oddzielić białka od żółtek.
  6. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo połowę cukru. Odstawić na bok.
  7. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać chłodną, ale płynną czekoladę z masłem, miksując do połączenia.
  8. Wmieszać delikatnie szpatułką ubite białka. (Dodają pianę w 3 porcjach, czyli najpierw 1/3 białek, potem połowę pozostałych białek i na końcu resztę).
  9. Do masy czekoladowej przesiać wymieszaną mąkę z kakao, skrobią i proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie szpatułką do połączenia.
  10. Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut do suchego patyczka, w temperaturze 175°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 minut w formie, następnie oddzielić nożem od formy, ściągnąć obręcz tortownicy i odwrócić ciasto na kratkę kuchenną do góry dnem. (Ciasto wyrasta do góry. Tym sposobem otrzymamy płaskie ciasto).
  11. Chłodne ciasto przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki.
  12. Konfiturę podgrzać, mieszając, aby zrobiła się bardziej płynna.
  13. Dolny blat tortu ułożyć na paterze. Można skropić go rumem. Rozsmarować trochę więcej niż połowę konfitury. Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę konfitury, smarując górę tortu i boki. Ciasto pozostawić na blacie, aby konfitura zastygła.
  14. Przygotować polewę czekoladową. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. (Żelatynę w listkach wyciągnąć z wody. Żelatyna w proszku napęczniała w podanej ilości wody i taką dodajemy do czekolady). Zamrożone masło pokroić na małe kawałki i dodać do polewy. Wymieszać trzepaczką, aż do jego rozpuszczenia.
  15. Polewę odstawić na bok lub schłodzić, wkładając garnek do zimnej wody, aby lekko zgęstniała. Mieszać od czasu do czasu. Chłodną polewę, lekko gęstniejącą wylać na górę tortu i rozprowadzić ją na bokach.
  16. Gotowy tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny lub na całą noc.

Kuchnia:

Austriacka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort Sachera Tort Sachera Tort Sachera
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zofia Taudul · 1 lat temu
    Zrobiłam samodzielnie i wyszedł od razu, synowej na urodziny...dekoracja była z różyczek opłatkowych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarek · 2 lat temu
    Wyszło super - piekłem 55minut na drugi raz sprobuje 50 bo bylo lekko suche.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 2 lat temu
    Kurczę zastanawiam się nad tym grzaniem góra dół. Bo ja wszystko piekę w termoobiegu. I wszystko wychodzi. Ma to jakieś znaczenie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ania · 1 lat temu
      Piekłam z termoobiegiem.Po 40 min patyczek był mokry, więc dałam jeszcze na 10min i było super dopieczone.Czyli z termoobiegiem 50 minut jest w porządku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KasiaB · 2 lat temu
    Nie urósł, środkiem zrobił się stożek, a reszta została plaska. Robiłam wszystko bardzo dokładnie wg przepisu, ciasto wyglądało super na surowo, a potem klapa. Dosłownie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 4 lat temu
    Mam 18 lat moje 2 upieczone ciasto i wyszło super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domi · 4 lat temu
    Zrobilam dokładnie według przepisu i wyszedł pyszny torcik! Polewę wystarczy zacząć dodawać od środka tortu i pięknie się rozpływa na boki. Pozdrawiam! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 4 lat temu
    Pyszny przepis! Zrobiłam jeden błąd, czekałam aż polewa osiągnie konsystencję taką jak zwykle, nie biorąc pod uwagę, że przez dodatek żelatyny będzie szybciej tężeć na zimnym torcie. Ratowałam suszarką. :D Ale następnym razem będę już wiedzieć. Dziękuję!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 4 lat temu
      Podoba mi się patent z suszarką 😊😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sathe · 9 lat temu
    Tort wyszedł bardzo dobry... :D Wierzchnia warstwa zamieniła się w czekoladową bezę, była lekka i chrupiąca. Nie mam pojęcia dlaczego tak wyszło, ale nie narzekaliśmy :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      To nie beza tylko przypieczona warstwa ciasta ;) Ona jest właśnie chrupiąca i bardzo smaczna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nina · 10 lat temu
    Deser dla mojego księcia się udał! Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 11 lat temu
    Witam polewa czekoladowa wygląda obłednie i chcę taką przygotować tylko mam pytanie czy tort może być na biszkopcie i przełożony bitą śmietaną?Zastanawia mnie również możliwość ozdobienia takiego tortu literkami z masy cukrowej i tu pojawia sie pytanie czy nic sie nie bedzię działo z polewą i literkami z masy cukrowej jeśli będą sie stykać?Bardzo proszę o odpowiedz pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 11 lat temu
    Tort zrobiłam na urodziny męża a był fantastyczny.. 8) poleva naprawde super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iwona · 11 lat temu
    Chcialam prosic Pania o rade odnosnie polewy do tortu.Planuje na 30te urodziny meza zrobic tort w ksztalcie opony z felga.Zdjec wszedzie jest mnostwo,natomiast nigdzie nie umie znalezc czegos konkretnego,na temat pokrycia takiego tortu.Czy Pani zdaniem lepsza bylaby polewa z tortu sachera czy marcepanowa lub cukrowa z dodatkiem kakao?
    Z gory dziekuje

    Iwona
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Opona z felgą powinna być w kolorze czarno- białym. Najlepszy byłby tutaj czarny i biały lukier plastyczny lub biały zabarwiony czarnym barwnikiem spożywczym. Jeśli chcesz barwić kakao to lukier plastyczny odpada i do wyboru pozostaje polewa lub masa marcepanowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Tort smakuje wyśmienicie. Jest prawdziwie czekoladowy. Bardzo pasuje przełożenie konfiturą morelową i przystrojenie owocami leśnymi(maliny, jeżyny) i bitą śmietaną. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jarek · 11 lat temu
    Witam. Przywiozłem oryginalny tort z Wiednia i postanowiłem zrobić ten z przepisu żeby porównać. Ciasto wyszło porównywalne (dla niektórych nawet lepsze) natomiast polewa wyszła mi fatalna. I w smaku i w wyglądzie. Chyba coś ze śmietaną było nie w porządku. Może za mało żelatyny? Oryginalna polewa jest BARDZO słodka i dużo "twardsza". U mnie nie była gładka, wyszła niesłodka i tłusta. Zupełnie inna niż Twoja ze zdjęć. Oryginalny tort miał również marmoladę na bokach. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michał · 11 lat temu
    Właśnie otwarłem przesyłkę z Wiednia z oryginalnym tortem. Mimo północy zabieram się za porcję! Smaczny, dosyć prosty wypiek. Już mała porcja syci. Mój tort wygląda identycznie jak ten na Twoich zdjęciach!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena Krzyszkows · 11 lat temu
    Witam. Zrobiłam dzisiaj ten tort. Chyba będzie pyszny , tylko mam pytanie odnośnie polewy. Jak nakładac polewę lub czym ją rozprowadzac aby była taka gładka .Ja razprowadzam szpatułką silikonową , ale to chyba nie to , wyszła mi nie równo a na dodatek jest ciemna , a Pani taka ładna , równa i jasna.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Najlepiej nalewać stopniowo na środek tortu polewę. Polewa będzie się rozlewać na boki, a w miejscach, gdzie konieczne jest jej rozprowadzenie robię to delikatnie tylną stroną łyżki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolka · 12 lat temu
    Zrobiłam ten tort na swoje urodziny. Muszę popracować nad techniką nakładania polewy, żeby cała kuchnia nie była w czekoladzie. Ale smak był rewelacyjny. Wielkie dzięki za przepis.
    P.S. Chciałam sobie zjeść kawałek na śniadanie na drugi dzień, ale nie wstałam tak wcześnie jak inni i się nie załapałam :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 12 lat temu
    Ja zawsze taki pyszny tort dekoruję różą/koniecznie żywą/.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olav. · 12 lat temu
    Witam na ostatnia uroczystość rodzinna upieklam tort sachera który zreszta został rozpoznany. Zebralam mnóstwo pochwał dlatego tez dziekuje za wspanialy przepis.
    Ja do podgrzanej konfitury dodałam 1 i 1/2 kieliszka wódki dzieki temu ciasto bylo wilgotniejsze a alkoholu wcale nie było czuć . Pozdrawiam :*