Faworki - Róże Karnawałowe

23 Komentarzy
Róże karnawałowe

Róże karnawałowe przygotowane według mojego ulubionego przepisu na faworki. Róże są efektowniejsze od faworków. Nie są wcale trudne do przygotowania, chociaż musimy poświęcić im trochę więcej czasu niż faworkom. Róże przygotowuje się z trzech do pięciu krążków, które skleja się razem i smaży jak faworki, na głębokim oleju. Po usmażeniu każdą różę posypuje się cukrem pudrem i dekoruje dżemem lub wiśnią z konfitury.

Składniki na ok. 25 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%, ale ja używam zawsze spitytusu)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)
  • dowolny dżem lub wiśnie z konfitury

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować 3- 5 szklanek, kieliszków lub okrągłych foremek różnej wielkości. (Moje róże zrobiłam z 4 krążków. Największy krążek wycięłam szklanką, a najmniejszy kieliszkiem).
  2. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  3. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało).
  4. Z ciasta wykrawać krążki różnej wielkości. Krążki naciąć w kilku miejscach, aby uformować płatki (dość głęboko, ale nie całkiem do środka). Układać 3- 5 krążków jeden na drugim od największego do najmniejszego tak, aby nacięcia się nie nakładały. Bardzo mocno nacisnąć palcem w środku, aby krążki się zlepiły.

2

  1. Róże smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. (Róże należy wkładać do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do dołu). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem. Na środku każdej róży nałożyć trochę dżemu lub wiśnię.

3

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Róże karnawałowe Róże karnawałowe Róże karnawałoweRóże karnawałowe
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Franciszek · 8 miesięcy temu
    Wspaniałe,robię często, efektowny wygląd i smak. Super na wieczór karnawałowy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 1 lat temu
    Robiłam pierwszy raz, wyszły pyszne😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Emmm · 3 lat temu
    Ja osobiście lubię jak ciasto jest delikatnie złote po usmażeniu. Ale ogólnie pycha. Koleżanka powiedziała mi ostatnio o tych różyczkach :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Ile min smażyć tym oleju????
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    olga · 7 lat temu
    :):Podoba mi się ten przepis.Bardzo dobre mi wyszły .Moim bliskim bardzo smakowały róże karnawałowe .Pozdrawiam i polecm ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    matylda · 8 lat temu
    Podoba mi się ten przepis. Nareszcie taki, w którym NIE ma proszku do pieczenia. Bo ostatnio jest dodawany do wszystkiego! Nawet to tzw. biszkoptów. Pozdrawiam serdecznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Cudne, Zachwycające! Polecam! Wykonanie łatwe i przyjemne :) Zadowolenie gości - bezcenne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Akcja rewelacja...a wzrok teściowej....bezcenne;warto było troszkę pomachać nożykiem. ;-) ;przepis jak zwykle przepyszny a porady...bezcenne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 11 lat temu
    Sliczne;i wbrew pozorom nie sa trudne do zrobienia polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Irena · 11 lat temu
    Drogie dziewczyny,dawniej takich tradycyjnych wypieków uczono nas w szkole na zaj.ZPT.Warto zrobić bo z reguły dobrze wychodzą.Troszkę trudu ,satysfakcja gwarantowana - a to bezcenne.Pozdrawiam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    malgo · 12 lat temu
    dziekuje za przepis wyszly badzo dobre .ciao
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 13 lat temu
    Piękne te Twoje róże. śmigam do sklepu po składniki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Feeria Smaków · 13 lat temu
    Pięknie róże Ci wyszły.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 13 lat temu
    cudne!!!! ja nie robiłam jeszcze;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aga · 13 lat temu
    ach, jakie cudne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EVE · 13 lat temu
    Piękne! Piękne, i jeszcze raz piękne!
    a jak muszą smakować :D
    muszę zrobić na jakąś karnawalową imprezę :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monica · 13 lat temu
    Piękne! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiosenka27 · 13 lat temu
    Piękne:)
    Tez się do nich przymierzam w tym roku ale nie wiem co z tego wyjdzie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Piekne te rózyczki. Chciałabym kiedyś zrobić:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    zawsze zachwycałam się nimi w trakcie karnawału.
    niestety nie robiłam - stwierdziłam, że są zbyt pracochłonne.
    ale dla takiego efektu...warto się napracowac ;]