Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej

31 Komentarzy
Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej

Biszkopt bezglutenowy przygotowany na uniwersalnej mące bezglutenowej. Biszkoptem tym można zastąpić klasyczny biszkopt na mące pszennej z dowolnego przepisu podanego na stronie i przygotować wypiek bezglutenowy.

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.

Biszkopt bezglutenowy po upieczeniu lekko opada w środku. W związku z tym, gdyby ktoś miał problem z przekrojeniem biszkoptu z sześciu jaj na trzy blaty, proponuję następnym razem upiec dwa biszkopty z czterech jaj. Wówczas bez problemu wyjdą cztery blaty, z których trzy można wykorzystać do tortu, a pozostały, czwarty jako podstawę do innego ciasta.

Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym uprzednio piekarniku. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Patyczek powinien pozostać suchy.

Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia.

Biszkopt jasny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru (= ¾ szklanki)
  • 115 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (ok. ¾ szklanki)

Biszkopt ciemny z 4 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 150 g cukru (= ¾ szklanki)
  • 20 g kakao (= 1 kopiata łyżka)
  • 95 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (trochę ponad ½ szklanki. Po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki)

Biszkopt jasny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru (= 1 szklanka)
  • 200 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (ok. 1 ⅓ szklanki)

Biszkopt ciemny z 6 jaj na uniwersalnej mące bezglutenowej

Składniki:

  • 6 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g cukru (= 1 szklanka)
  • 40 g kakao (= 2 kopiate łyżki)
  • 160 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (ponad 1 szklanka. Po połączeniu kakao i mąki powinniśmy otrzymać 1 ⅓ szklanki)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz.
  2. Mąkę bezglutenową (lub mąkę z kakao, w zależności od przepisu) wymieszać i przesiać. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  4. Mąkę bezglutenową (lub mąkę z kakao) dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  5. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka.

2

  1. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na kilka minut* w piekarniku. Lekko ciepły biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.

3

  1. Chłodny biszkopt oddzielić nożem od formy. Biszkopt wraz z formą odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia, dzięki czemu biszkopt będzie płaski. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się biszkoptu do blatu.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml
  • * Ten biszkopt wychodzi najczęściej lekko wklęśnięty w środku. (Z resztą jak każdy bezglutenowy). Dlatego staram się go zostawić na chwilkę w piekarniku, żeby różnica temperatur nie była za duża, aby biszkopt jak najmniej opadł.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej Biszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowejBiszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowejBiszkopt na uniwersalnej mące bezglutenowej
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 10 dni temu
    Nie wiem czy to jakaś zemsta mąki bez glutenowej. 😂Teraz upiekłam ten na 4 jajka, tortownica na fi17. Piekłam na gora-dol 30 minut i co? No i się w środku nie upiekl. Patyczek mokry, na wierzchu Skorupka jakby był upieczony a środek nic. Dopięłam teraz na 25minut jeszcze na termoobieg. Jak będzie trzeba to upiekę jeszcze raz. No muszę zrobić bo to dla klientki. Kurcze nie wiem co się dzieje, jak zobaczyłam ten przepis i opinie to zrobiłam jakiś czas temu pierwszy raz i wyszedł za pierwszym razem. Teraz nie wiem co jest, piekę tej klientce drugi raz tort i drugi raz to samo, biszkopt wychodzi za 3-cim razem. Masakra jakaś co to się dzieje no. I dupa znów to samo. Na dodatek jest jakby klejący taki. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 dni temu
      Pieczesz w rancie? Jeśli chcesz uzyskać tort o mniejszej średnicy, ale wyższy, zdecydowanie polecam użycie dwóch tortownic o mniejszej średnicy – wtedy biszkopt nie będzie zbyt wysoki. Warto pamiętać, że to, co sprawdza się przy biszkopcie klasycznym, nie zawsze działa w przypadku wersji bezglutenowej. Biszkopt bezglutenowy jest delikatniejszy, dlatego piszę to z własnego doświadczenia: ładniejsze i łatwiejsze w obróbce blaty uzyskasz, piekąc w mniejszych tortownicach. Jeden wysoki biszkopt będzie trudniejszy zarówno do dopieczenia, jak i do równego przecięcia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 10 dni temu
    Dlaczego czasem tak wychodzi? Robiłam jak w przepisie, dałam tylko jedno jajo więcej i piekłam z termoobiegiem bo tak mi się lepiej biszkopty pieką. Raz wyjdzie od razu a nieraz za 3 razem. Spróbuję jeszcze raz i już zrobię na 4 jajka jak w przepisie (dawałam więcej o jedno jajko bo mam małe jajka), i upiekę na góra dół. Zobaczymy. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 4 miesięcy temu
    Robiłam z 6 jajek na wymiary tortownicy na 23cm. Myślę, że będzie dobrze. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 4 miesięcy temu
    Wyszedł tak. Zobaczymy po przekrojeniu jutro lub wieczorem dziś bo jakby było coś nie tak, to będę mieć czas żeby zrobić jeszcze raz. Miałam już przeboje z biszkoptami bezglutenowy mi l, że dopiero za 3 cim razem mi wyszedł i nie mam pojęcia co było nie tak. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 4 miesięcy temu
    Witam. Czy na formę 23cm to mam robić biszkopt na 4 jajka? Będzie przekrajany na 3 blaty. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Tutaj jest przelicznik: https://domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia
      Raczej z 5 -ciu jaj, a myślę, że najlepiej byłoby upiec dwa takie same biszkopty z 3 jaj i przekroić je na pół. Będzie łatwiej, niż jeden na 3 blaty.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Mariola · 4 miesięcy temu
        Tylko nie mam jak przeliczyć bo nie wiem na jakie fi jest biszkopt z 4 jajek a na jakie z 6, nie jest to tu podane, dlatego pytam. Z racji tego, że wychodzi podobno wklesniety to zrobię z 5l6 jajek. Dziękuję. Będę piekła teraz drugi raz ale nie pamiętam z ilu jajek wtedy piekłam ten biszkopt. Klientka chwaliła i mówiła, że był pyszny i zamówiła drugi raz. 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
          fi 26 cm, jest podane w pierwszym punkcie przygotowania 😉
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Mariola · 10 dni temu
            Tak ale w dalszym ciągu jednak nie wiadomo, czy to jest na 4 jajka czy na 6. Zakładam, że fi26 to będzie ten z 6 jajek. 
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Joanna Moderator · 10 dni temu
              Przepis jest na tortownicę o średnicy 26 cm. Z 6 jajek biszkopt zwykle wychodzi taki, że można go przeciąć na 3 blaty. Jednak przez lekkie wklęśnięcie na górze nie zawsze jest to łatwe – jeden z blatów może być wtedy bardzo cienki. Wszystko zależy od tego, jak biszkopt urośnie. Czasem wyjdą satysfakcjonujące 3 blaty (tak jak na zdjęciu – ciemny biszkopt przecięłam właśnie na 3), ale jeśli środek mocniej opadnie, może to być frustrujące, zwłaszcza gdy potrzebujemy 3 równych blatów.

              Dlatego piszę o tym otwarcie – rozwiązaniem jest upieczenie dwóch biszkoptów z 4 jaj każdy, w tortownicy o śr. 26 cm. Wtedy otrzymamy dwa ładne biszkopty, z których bez problemu można uzyskać 4 równe blaty. Z 3 najładniejszych można zrobić tort, a czwarty wykorzystać inaczej – np. pokruszyć do pucharków i przygotować deser lub po prostu zjeść suchy do kawy 😉.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 7 miesięcy temu
    Robię już poraz dwudziesty, według przepisu. Biszkopt rewelacja. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wera · 11 miesięcy temu
    Zrobiłam wszystko zgodnie z opisem - wyszedł kakaowy beton. Musiałam piec o pół h dłużej bo po 25min to był płynny środku. Jest twardy,gumowy,z 6 jajek i 19cm rantu ledwo 2 blaty. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ss · 1 lat temu
    Rewelacjaaaaaa! Nie opadł! Smak jak glutenowy! PETARDA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Przepis na czekoladowy biszkopt - rewelacja!!! Pierwszy raz zrobiłam biszkopt bezglutenowy (a dość długo się zbierałam do jego zrobienia) i jestem w szoku jak świetnie wyrósł i w ogóle nie opadł. Mega puszysty. Dziękuję za ten przepis, zostanie ze mną już na zawsze 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    draconis · 2 lat temu
    Czy można dodać proszek do pieczenia? Czy bez niego ładnie wyrośnie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Można dodać. Bez proszku też urośnie jak masa biszkoptowa jest dobrze przygotowana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Graza · 3 lat temu
    biszkopt reeewelacyjny - zawsze zakalec mi wychodził i nie piekłam ciast biszkoptowych. Gdy mąż zachorował na celiakie znalazłam ten przepis i omg wyszedł mi biszkopt :)
    DZIEKUJE (heart)
    już piekłam shreka, raffaello, z bitą śmietaną teraz robię z galaretką - zawsze puszysty biszkopt !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 4 lat temu
    Witam czy zamiast cukru mogę dodać erytrol lub stewie??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ANNA · 2 lat temu
      Witam ja zamiast cukru używam ksylitol, bo córka ma też cukrzycę- wychodzi rewelacyjnie. 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola · 1 lat temu
        A ile ksylitolu Pani dodaje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JoannaP · 4 lat temu
    Odkąd raz upiekłam ciemny biszkopt z tego przepisu nie korzystam już z żadnego innego. Nawet, gdy mają gościć u mnie osoby tolerujące gluten, proszą o ten właśnie biszkopt. Torty robią furorę 👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 4 lat temu
    Czy na tortownice 24 cm lepsza jest opcja z 4 jajkami czy z 6
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Według mnie z czterech. Z 6 jaj na tortownicę 26 cm wychodzi mi jak na zdjęciach etapowych, równe z wysokością formy, więc mniejsza tortownica byłaby za mała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 5 lat temu
    Czy na dużą blachę prostokątną wyjdzie biszkopt z 6 jaj? Czy raczej trzeba zwiększyć ilość składników? 😄
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Jaki wymiar ma twoja forma i czy biszkopt ma być przekrojony? Chodzi o wymiar ok. 35x 24cm? Na taką formę, jak podałam, wystarczy biszkopt z 6 jaj, który można przekroić na 2 blaty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Piekłam biszkopt z 6 jaj na tort już kilka razy. I zawsze mi wychodził równiutki z blaszką. Nie boję się go piec, gdyż zawsze mi wychodzi. Ostatnio piekł go pod moim okiem mój niespełna ośmioletni syn i wyszedł mu wspaniały. Dzięki wielkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Raddi · 5 lat temu
    Biszkopt wyszedl super smaczny, jedno pytanie tylko:
    Jest to normalne że przy krojeniu jest dla widelca trochę twardawy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 6 lat temu
    Wyszedł super a piekłam pierwszy raz tego typu biszkopt, mięciutki , puszysty a nie spodziewalam się tego po mące bezglutenowej, dodałam jeszcze pół łyżeczki proszku do pieczenia, oczywiście bezglutenowego;) Polecam ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 8 lat temu
    Pięknie wyrosło :) Zwłaszcza, że na bezglutenowej mące. Kiedyś takiej mąki również używaliśmy - teraz już możemy używać pszennej. Dla zdrowia uzdatniliśmy ostatnio wodę kranową.