Małe pączusie bezglutenowe na drożdżach, z dodatkiem serka mascarpone. Obtoczone są w cukrze z cynamonem. Pączki mają dość grubą, chrupiącą skórkę i miękki środek. Najsmaczniejsze zaraz po usmażeniu.
Składniki na ok. 20 sztuk:
Ciasto:
40ml mleka
15g świeżych drożdży
150g mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)
Mąkę jaglaną, ryżową, skrobię i zmielone łuski wymieszać w miseczce.
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Masło roztopić i ostudzić.
Jajko z resztą cukru utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo mascarpone i roztopione masło. Mikser wyłączyć. Dodać zaczyn i mąkę. Wymieszać łyżką drewnianą (ciasto jest klejące), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).
W miseczce wymieszać cukier z cynamonem.
Z wyrośniętego ciasta formować małe kulki, o średnicy ok. 4cm.
Smażyć na oleju z obu stron. (Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym i od razu obtaczać w cukrze z cynamonem.