Amerykany to duże, okrągłe ciastka z ciasta ucieranego oblane najczęściej lukrem, ale może być również czekolada. Ciastka są miękkie i puszyste w środku. To szczególnie przysmak dziecięcy, dlatego polecam udekorować je kolorowymi drażetkami, roztopioną czekoladą, posypką cukrową itp.
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
Lukier:
200g cukru pudru
ok. 4 łyżek soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku wymieszać. Odstawić na bok.
Miękkie masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować 1 minutę).
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę i mleko. (Miksować krótko, tylko do połączenia się składników).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć 12 kleksów z ciasta.
Uformować z nich okrągłe placuszki, zachowując odstęp. (Jeśli ciasto będzie kleiło się do łyżki, można ją zamoczyć w wodzie).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier: Przesiany cukier puder i sok z cytryny rozetrzeć na gładką masę. (Lukier powinien być dość gęsty, aby dobrze pokrył powierzchnię ciastek). Płaską stronę ciastek posmarować lukrem.