Kieszonki z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym. Szybka, prosta i lekko słodka przekąska. Najlepsze, gdy są lekko ciepłe, ale również chłodne są pyszne.
Składniki na ok. 16 sztuk:
2 opakowania ciasta francuskiego (każde ok. 275g)
3 średniej wielkości jabłka
2 łyżki soku z cytryny (potrzeba ok. ½ cytryny)
1 łyżeczka cynamonu
½ opakowania budyniu waniliowego bez cukru (18g)
20g cukru
150ml soku jabłkowego
1 jajko
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon i wymieszać. Odstawić na bok.
Połowę soku jabłkowego wymieszać z budyniem w proszku. Resztę soku wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu gorący wymieszać z jabłkami. Odstawić na bok.
Ciasto francuskie rozwinąć i każdy płat pociąć na 8 kwadratów lub prostokątów.
Rozłożyć zimne jabłka, po ok. 1 łyżce na kwadrat. Brzegi kwadratu posmarować rozkłóconym jajkiem lub wodą. Złożyć na pół i brzegi mocno docisnąć widelcem.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 3 blachy. Należy piec jedną blachę po drugiej). Posmarować rozkłóconym jajkiem i zrobić po 3 nacięcia w cieście, przecinając je do warstwy jabłek.
Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się ciasta ok. 10- 15 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół).
Za każdym razem wychodzą świetne 👌 dzięki za super przepis 🤩 najlepsze gdy pomaga mi mój 6letni syn, fajny sposób na zaangażowanie dzieci do wspólnego pieczenia . Przepis banalnie prosty
Tak się cieszę, że trafiłam na Twój blog, mam dwie lewe ręce do wypieków i w końcu z Twoimi wskazówkami robię postępy. Nie pięke b często ale w końcu wszystko wychodzi. Super zdjęcia i przejrzysty opis!
Ciasteczka obłędne. Zrobilam też w wersji z brzoskwiniami z puszki I zamiast soku jabłkowego użyłam tego z puszki od brzoskwiń. Po upieczeniu polałam cytrynowym lukrem. Według męża obie wersje są MEGA!
Niejednokrotnie robiłam ciacha z podanego przepisu, za każdym razem wychodzą przepyszne. Smakują gościom i nam. Piekę na ostatnią chwilkę aby były ciepłe. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Polecam😀
Dziękuję za ten przepis - ciasteczka wyszły obłędnie pyszne :DJeszcze dzisiaj zakupię kolejne 2 szt. ciasta francuskiego i od jutra od nowa pieczemy :) :)Pozdrawiam :)
Pyszne już raz piekłam... wszyscy zachwyceni, ale nie wiem dlaczego pękają podczas pieczenia. Dosyc mocno je widelcem skleiłam, a wraz jakies dziurki się robiły i wychodziły jabłka na zewnątrz :( Musze chyba popracować nad inna technika, ale przepis sam z siebie Rewelacyjny!
Ciasteczka smakowaly wspaniale chociaz musialam zmienic troche recepture, a to dlatego, ze cierpie na IBS zespol jelita nadwrazliwego i praktycznie nie moge jesc surowych jablek . Ale jablko przetworzone upieczone moge zjesc wiec jablka krotko podsmazylam na masle z cynamonem poniewaz obawialam sie ze moje jelita nie bede tolerowac jablek surowych. Mam nowa szwedzka kuchnia na elektrycznosc i ustawienie kuchni na gore i dol za bardzo przypieklo ciasto. Wiec nastepnym razem bede piekla tylko z dolnym doplywem pradu. Blanka z Malmö.