Babeczki w kształcie jabłka. Przygotowałam czerwone i zielone jabłuszka. Są to babeczki waniliowe z dodatkiem twarogu, pokryte masą czekoladową obsypaną czerwonymi lub zielonymi wiórkami kokosowymi. Wystający ogonek to kawałek paluszka Mikado (może być również zwykły paluszek oblany roztopioną czekoladą). Do tego świeży listek mięty lub melisy.
Upiec babeczki według przepisu na „Babeczki motylki”. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę czekoladową. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić, aby ostygła. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
Masą czekoladową posmarować dość grubo babeczki, robiąc górkę. Babeczki obsypać czerwonymi lub zielonymi wiórkami kokosowymi. (Można babeczkę posypać z góry lub delikatnie włożyć babeczkę do miski z wiórkami, ale nie dociskać, aby nie zdeformować masy).
Na środku wbić kawałek paluszka czekoladowego i włożyć listek mięty. (Listki najlepiej włożyć świeże, niedługo przed podaniem).
Babeczki wstawić do lodówki na parę godzin lub noc.