Cytrynowe babeczki z kremem cytrynowym na serku mascarpone. Ciasto jest wilgotne, cytrynowe i nie za słodkie. Na wierzchu lekka, kremowa i delikatnie cytrynowa warstwa kremu z serka mascarpone i śmietany.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 17 sztuk: Ciasto ucierane:
200g masła
180g cukru
4 jajka (rozmiar M)
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80ml soku z cytryny (potrzebne są 2 cytryny)
Krem:
250g serka mascarpone
300g słodkiej śmietany 30- 36%
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
żelki cytrynowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać powoli sok z cytryny. (Masa może się zwarzyć, ale to nie szkodzi). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Mnie wyszło 17 babeczek).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko dodać cukier puder, a następnie wlać powoli sok z cytryny.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką (u mnie w kształcie zamkniętej gwiazdki) i udekorować babeczki. Na środku można ułożyć żelka.
cześć, nie robiłam jeszcze babeczek z kremem na wierzchu, czy jeśli będą stały dwie-trzy godziny w temperaturze pokojowej, to czy krem nie zacznie z nich spływać? Czy masz może inny przepis do bardziej "stałego" kremu? :)
Jeśli nie będą na słońcu to w takich temperaturach jak są teraz wytrzymają. Najstabilniejsze kremy to są maślane: masa maślana, masa budyniowa, krem maślany na bezie szwajcarskiej (szukaj w półproduktach cukierniczych w menu). Jeśli chodzi o te babeczki to na stół wielkanocny spokojnie bym je zrobiła.