Cytrynowe babeczki z kremem cytrynowym na serku mascarpone. Ciasto jest wilgotne, cytrynowe i nie za słodkie. Na wierzchu lekka, kremowa i delikatnie cytrynowa warstwa kremu z serka mascarpone i śmietany.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na ok. 17 sztuk: Ciasto ucierane:
200g masła
180g cukru
4 jajka (rozmiar M)
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80ml soku z cytryny (potrzebne są 2 cytryny)
Krem:
250g serka mascarpone
300g słodkiej śmietany 30- 36%
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
żelki cytrynowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać powoli sok z cytryny. (Masa może się zwarzyć, ale to nie szkodzi). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Mnie wyszło 17 babeczek).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować krem. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko dodać cukier puder, a następnie wlać powoli sok z cytryny.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką (u mnie w kształcie zamkniętej gwiazdki) i udekorować babeczki. Na środku można ułożyć żelka.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia ·
3 lat temu
Wg mnie za mało maki w przepisie. Wyszły bardzo mokre/tluste.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dora·
4 lat temu
Czy ciasto (surowe) może stać kilka godzin przed wsadzeniem do piekarnika ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Niestety nie. To jest ciasto ucierane. Nie może tyle stać, bo wyjdzie zakalec.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
4 lat temu
Świetny przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olivia·
5 lat temu
One są pyszne ale jak długo się je robi
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Barbara·
5 lat temu
Rewelacja!!! Nie są może tak piękne ale smakują obłędnie😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
5 lat temu
Czy zamiast trybu w piekarniku "grzałka góra-dół" można użyć termoobiegu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, tylko piekłabym w temperaturze 160°C, do suchego patyczka :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
5 lat temu
Dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Filip·
5 lat temu
przepraszam ile około wychodzi sztuk muffinek na porcję ciasta?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Mnie wyszło 17 babeczek ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kasia·
5 lat temu
ile to ma kalorii, bez serka na wierzchu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
5 lat temu
Mój ulubiony przepis, do którego wracam regularnie. Robię bez kremu, a babeczki i tak są soczyste. Dziękuję!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Czy można do ciasta dodać startą skórkę z cytryn? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
6 lat temu
cześć, nie robiłam jeszcze babeczek z kremem na wierzchu, czy jeśli będą stały dwie-trzy godziny w temperaturze pokojowej, to czy krem nie zacznie z nich spływać? Czy masz może inny przepis do bardziej "stałego" kremu? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Jeśli nie będą na słońcu to w takich temperaturach jak są teraz wytrzymają. Najstabilniejsze kremy to są maślane: masa maślana, masa budyniowa, krem maślany na bezie szwajcarskiej (szukaj w półproduktach cukierniczych w menu). Jeśli chodzi o te babeczki to na stół wielkanocny spokojnie bym je zrobiła.