Babeczki cytrynowe

19 Komentarzy

Babeczki cytrynowe

Cytrynowe babeczki z kremem cytrynowym na serku mascarpone. Ciasto jest wilgotne, cytrynowe i nie za słodkie. Na wierzchu lekka, kremowa i delikatnie cytrynowa warstwa kremu z serka mascarpone i śmietany.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 17 sztuk:
Ciasto ucierane:

  • 200g masła
  • 180g cukru
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80ml soku z cytryny (potrzebne są 2 cytryny)

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • żelki cytrynowe (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać powoli sok z cytryny. (Masa może się zwarzyć, ale to nie szkodzi). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki. (Mnie wyszło 17 babeczek).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko dodać cukier puder, a następnie wlać powoli sok z cytryny.
  3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką (u mnie w kształcie zamkniętej gwiazdki) i udekorować babeczki. Na środku można ułożyć żelka.
  4. Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Wg mnie za mało maki w przepisie. Wyszły bardzo mokre/tluste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dora · 3 lat temu
    Czy ciasto (surowe) może stać kilka godzin przed wsadzeniem do piekarnika ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Niestety nie. To jest ciasto ucierane. Nie może tyle stać, bo wyjdzie zakalec.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Świetny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olivia · 4 lat temu
    One są pyszne ale jak długo się je robi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 4 lat temu
    Rewelacja!!! Nie są może tak piękne ale smakują obłędnie😁
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 4 lat temu
    Czy zamiast trybu w piekarniku "grzałka góra-dół" można użyć termoobiegu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Filip · 4 lat temu
    przepraszam ile około wychodzi sztuk muffinek na porcję ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kasia · 4 lat temu
    ile to ma kalorii, bez serka na wierzchu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Mój ulubiony przepis, do którego wracam regularnie. Robię bez kremu, a babeczki i tak są soczyste. Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Czy można do ciasta dodać startą skórkę z cytryn? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    cześć, nie robiłam jeszcze babeczek z kremem na wierzchu, czy jeśli będą stały dwie-trzy godziny w temperaturze pokojowej, to czy krem nie zacznie z nich spływać? Czy masz może inny przepis do bardziej "stałego" kremu? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Jeśli nie będą na słońcu to w takich temperaturach jak są teraz wytrzymają. Najstabilniejsze kremy to są maślane: masa maślana, masa budyniowa, krem maślany na bezie szwajcarskiej (szukaj w półproduktach cukierniczych w menu). Jeśli chodzi o te babeczki to na stół wielkanocny spokojnie bym je zrobiła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 6 lat temu
    Czy mozna mascarpone zastąpić Philadelphia?