Wielkanocne babeczki w kształcie gniazdka z jajkami. Ciasto na babeczki to to samo ciasto, jak na babkę budyniową. Używając budyni bezglutenowych, otrzymamy babeczki bezglutenowe :) Gniazdka zrobione są z ganache i obsypane posypką czekoladową, a w środku udekorowane kolorowymi jajeczkami.
Ganache najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta, jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
5 opakowań budyniu czekoladowego bez cukru (1 opakowanie na 500ml mleka)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ganache:
200g czekolady gorzkiej
300g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
posypka czekoladowa
jajka cukrowe, czekoladowe, marcepanowe itp.
Sposób przygotowania:
Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotować ciasto. Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
W miseczce wymieszać budynie w proszku z proszkiem do pieczenia. (Polecam wymieszać trzepaczką. Wówczas nie będzie grudek, a proszek będzie jak przesiany ;)).
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z 2/3 ilości cukru pudru i z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach wlewać stopniowo, cienkim strumieniem chłodne, ale płynne masło.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać budynie z proszkiem. Miksować tylko do połączenia się składników.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru pudru.
Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (stopniowo, powoli rozrzedzając masę).
W formie na muffinki umieścić papilotki i wyłożyć do niej ciasto, wykładając do max. 2/3 wysokości wgłębienia. (Ciasto mocno rośnie. Pozostałe ciasto może poczekać na blacie).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Muffinki po upieczeniu zostawić na chwilę w formie, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ganache ubić chwilę, do zgęstnienia kremu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną, dużą końcówką (u mnie w kształcie gwiazdki). Wyciskać krem na babeczki tworząc okrąg.
Posypkę czekoladową wsypać do miseczki. Babeczkę chwycić w rękę , odwrócić ją do góry dnem i wsadzić do miseczki z posypką tak, aby posypka „przykleiła“ się do kremu. (Nie naciskać, aby nie zdeformować czekoladowego okręgu).
Babeczki wyszły rewelacyjne. Ciasto jest wyśmienite - delikatne i puszyste. Posypkę zrobiłam sama - zamroziłam czekoladę mleczną, a potem starłam ją na tarce. Dla wielbicieli czekolady wypiek jak znalazł.