Mówi się tutka nie tylka
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowanyTylka cukiernicza. Tutka to papierowa torebka w kształcie lejka ;) :D Tylka cukiernicza to końcówka do wyciskania kremów, ciast ;)
Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Nie trzeba go wyrabiać, zbijać, a jedynie wymieszać i połączyć z pianą z białek.
Gotowe ciasto wyciska się na głęboki tłuszcz z rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 0,7- 1cm. Im tylka większa, tym chrust grubszy, pulchniejszy. Z mniejszej tylki wyjdą cienkie chruściki, mocno chrupiące, ale też tłustsze.
Na zdjęciach przedstawiam Wam chrust grubszy z tylki o średnicy 1cm oraz cieńszy z tylki o średnicy 0,7cm. Osobiście polecam ten grubszy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Smacznego.
Czas przygotowania (łącznie za smażeniem): |
ok. 50 minut | |
Liczba sztuk: |
ok. 10 grubych lub ok. 15 cienkich | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |