Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Nie trzeba go wyrabiać, zbijać, a jedynie wymieszać i połączyć z pianą z białek.
Gotowe ciasto wyciska się na głęboki tłuszcz z rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy 0,7- 1cm. Im tylka większa, tym chrust grubszy, pulchniejszy. Z mniejszej tylki wyjdą cienkie chruściki, mocno chrupiące, ale też tłustsze.
Na zdjęciach przedstawiam Wam chrust grubszy z tylki o średnicy 1cm oraz cieńszy z tylki o średnicy 0,7cm. Osobiście polecam ten grubszy.
Składniki:
200g mąki pszennej
180ml mleka
20ml wódki
2 jajka
1 łyżeczka cukru
tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski. Wlać mleko i szybko wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Wmieszać alkohol. (Ciasto będzie gęste).
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wmieszać do mąki z mlekiem. Odstawić na bok.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do ciasta. (Ciasto zrobi się rzadsze).
Tłuszcz rozgrzać w niskim, niedużym garnku do temperatury 175- 180°C.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy ok. 0,7- 1cm. (Przytrzymać palcem końcówkę, aby ciasto nie wypływało). Na rozgrzany tłuszcz wycisnąć ciasto, tworząc spirale (lub inną dowolną kompozycję). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.
Ułożyć na ręczniku papierowym, aby tłuszcz ociekł.
Podawać lekko ciepłe lub zimne oprószone cukrem pudrem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Miras·
6 lat temu
Mówi się tutka nie tylka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Tylka cukiernicza. Tutka to papierowa torebka w kształcie lejka ;) :D Tylka cukiernicza to końcówka do wyciskania kremów, ciast ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
6 lat temu
Pychotka. Malo roboty, a jaki efekt...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
7 lat temu
Podobny deser many w Kanadzie, nazywa sie fennel cake I podaje sie z rozdrobnionymi truskawkami, bita smietana I lodami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
8 lat temu
Czy jest jakiś zamiennik dla wódki? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Może być inny alkohol np. rum.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agusha·
6 lat temu
Jakis zamiennik do alkoholu ?
Ja nie uzywam alkoholu, nigdy nie spozywamy tego typu produktu
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Alkohol jest opcjonalny, można go pominąć. Dodaje się go po to, aby tłuszcz nie wsiąkał w ciasto. Możesz dodać łyżkę octu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roman·
3 lat temu
Przecież, alkohol ulotni się w czasie smażenia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna ·
2 lat temu
Tam nie ma alkoholu. Wyparowuje w procesie smażenia. Wszędzie gdzie w obróbce termicznej dodawany jest jakikolwiek alkohol % wyparowują pod wpływem temperatury
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania·
9 lat temu
Bardzo fajny przepis, a ciacha zniknęły od ręki. Dziękuję. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angie·
10 lat temu
Joanno. Dziękuję Ci za szybką odpowiedź. Tym razem zrobiłam cieńsze i rzeczywiście wyszły chrupiące. W obydwu przypadkach Chrust Lany smakował całej mojej rodzinie. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
10 lat temu
Spirale to mi zdecydowanie nie wychodziły... Ale w smaku były super, po całkowitym wystygnięciu zmiękły zupełnie. Dzieci wcinały jak małpa kit. Dzisiaj podejście nr 2. Może tym razem będą ładniejsze. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angie·
10 lat temu
Zrobiłam grubsze ale wyszły gumowate. Czemu? Takie mają być? Tradycyjne chrusciki wychodzą mi kruche.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
To nie jest typowy chrust ;) W tym przepisie chrupiące są cienkie chruściki. Grube w ogóle nie przypominają chrustu. Są puszyste, bardziej treściwe, coś w kierunku pączka bym powiedziała. Gumowate, hmm może można je tak określić, choć brzmi to niezbyt zachęcająco 8)